A cukkini az egyik legegészségesebb zöldség, mely sokféle finom étel készítéséhez felhasználható. Fogyasztható nyersen, főzve, sütve, párolva, rántva, szinte bármilyen étel gazdagítható vele, és ráadásul pillanatok alatt elkészül. Nem hiányozhat a vegetáriánus konyhából sem, mert többek között remek húspótló fasírt is lehet belőle.

vegán burger

Mutatunk neked két remek cukkini fasírt receptet. Ezek nem csak finomak, hanem nagyon egészségesek is, hiszen sok rostot is tartalmaznak. Plusz előnyük, hogy nagyon gyorsan elkészülnek. Érdemes kipróbálni őket!

 

1.Magyaros cukkini fasírt

 

Ezt a zabpehellyel gazdagított cukkini fasírtot magyarosan fűszereztük, de tovább variálhatod az ízvilágát általad választott fűszerekkel is.

 

Hozzávalók:

egy közepes cukkini

2 tojás

2 evőkanál Graham liszt

2 szikkadt teljes kiőrlésű zsemle

egy kávéskanál majoránna

egy gerezd fokhagyma

egy kis fej vöröshagyma

egy csapott teáskanál őrölt pirospaprika

napraforgóolaj

zsemlemorzsa

só, bors

 

Elkészítése:

A cukkinit mosd meg, és reszeld le a káposztareszelőn. Nem kell előtte meghámozni. A zsemléket áztasd be vízbe, majd nyomkodd ki. A vöröshagymát és fokhagymát reszeld finomra, és úgy keverd a fasírtmasszába. Ha van rá időd, érdemes üvegesre dinsztelni a vöröshagymát olajon, és utána felhasználni, így ízletesebb lesz. Egy tálban keverd össze a zsemlét, cukkinit, tojásokat, lisztet, agymát, fokhagymát, pirospaprikát, majoránnát, ízesítsd sóval, borssal ízlés szerint, és kevés olajat is keverj hozzá. A masszából formálj fasírtpogácsákat, és hempergesd meg zsemlemorzsában. Serpenyőben, bő, forró olajban süsd ki, oldalanként 2-3 percig, hogy szép pirosra süljenek. A kisült fasírtokat szedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat beszívja.

 

2.Zabkorpás cukkinifasírt

 

A zabkorpa az extra rosttartalom miatt kerül a cukkini fasírtba, nem csak gazdagítja az ételt, de az emésztésed is segít rendben tartani.

 

Hozzávalók:

egy nagy cukkini

natúr ételízesítő

2 tojás

2 szikkadt teljes kiőrlésű zsemle vagy 2 szelet kenyér

1 nagy evőkanál zabkorpa

1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

egy csapott evőkanál őrölt pirospaprika

fél csokor petrezselyem

só, bors

zsemlemorzsa

napaforgó olaj

 

Elkészítése:

A cukkinit mosd meg, nem kell meghámozni, csak reszeld le káposztareszelőn. A vöröshagymát és fokhagymát reszeld le, érdemes olajon kissé megdinsztelni, és úgy tenni a fasírtmasszába, de nyersen is lehet. A szikkadt zsemléket vagy kenyérszeleteket áztasd be vízbe, majd miután jól megszívták magukat, nyomkodd ki őket. Tedd egy tálba a cukkinit, hagymát, fokhagymát, áztatott zsemlét vagy kenyeret, 2 tojást, zabkorpát, pirospaprikát, felaprított petrezselymet. Tegyél bele kevés olajat is. Ízesítsd sóval, borssal és natúr ételízesítővel ízlés szerint. A masszát alaposan dolgozd össze, formálj belőle fasírtgombócokat, forgasd meg zsemlemorzsában, és süsd ki forró, bő olajban. Tedd papírtörlőre, hogy lecsepegjen a felesleges olaj.

 

Salátával, főzelékkel, zöldséges mártással, rizzsel, agy burgonyapürével is kiváló, egészséges és laktató fogás a cukkinifasírt. Másnap hidegen is fogyasztható, remek szendvics készíthető vele.

A cikk folytatásában: Így készíts mennyei vegán lasagnét, húsmentesen és egészségesen


 Hirdetés