A vegán étrend nem tartalmaz sem húst, sem tejterméket, sem tojást. Ám, ha azt hiszed, hogy ezek elhagyásával nem lehet változatosan étkezni, akkor bizony tévedsz. A legjobb vegán ételek nem csak ízekben gazdagok, hanem fontos tápanyagokban, fehérjében, vitaminban, ásványi anyagban és antioxidánsokban, és emiatt nagyon egészségesek is.
Vegán receptlistádat mindig érdemes újakkal bővíteni, hiszen a változatosság az élet sója a vegánoknál is. Íme, 10 remek vegán recept!
1.Sárgarépával töltött burgonya
Hozzávalók:
6 közepes burgonya
50 dkg sárgarépa
1nagy fej vöröshagyma
egy evőkanál chia mag
2 evőkanál búzadara
egy csokor petrezselyem
reszelt növényi sajt
olaj
só, bors
Elkészítése:
A burgonyát mosd meg, és egészben főzd meg héjában. Hűlés után hámozd meg, vágd ketté, és kapard ki a belsejét. A finomra vágott hagymát dinszteld meg olajon, majd add hozzá a lereszelt sárgarépát, sózd, borsozd, és dinszteld fedő alatt puhára. Tegyél hozzá kevés vizet és két evőkanál darát. Párold tovább, míg a dara megfő. A darás keveréket keverd össze a burgonya pépesített, kikapart belsejével, és a finomra vágott petrezselyemzölddel. A chia magot keverd el 3 evőkanál vízben, és várd meg, míg megduzzad. Add a burgonyás masszához, majd töltsd meg a keverékkel a burgonyafeleket. Szórd meg mindegyiket reszelt növényi sajttal, és sütőben süsd össze kb. 25 percig.
2.Szójás babgulyás
Hozzávalók:
25 dkg szárazbab
20 dkg szójakocka
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika
1 paradicsom
1 paprika
20 dkg vegyes leveszöldség
1 evőkanál natúr vegán ételízesítő
só, bors
olaj
Elkészítése:
A babot áztasd be a főzés előtti este, és tégy ugyanígy a szójakockával, de utóbbiba tegyél ételízesítőt is. A főzés napján a hagymát vágd finomra, és olajon dinszteld üvegesre. Add hozzá a zúzott fokhagymát, és futtasd meg az olajon. A szójakockákat nyomkodd ki alaposan, és add a hagymához. Szórj hozzá őrölt pirospaprikát is, egy csapott evőkanálnyit. Tedd a szójához a felkockázott paradicsomot és paprikát, és kevés vízzel felöntve 15-20 percig fedő alatt főzd a szóját. Ezután tedd hozzá a babot, és a felkockázott leveszöldségeket, és öntsd fel kb. 1-1,2 liter vízzel. Főzd addig, míg megpuhulnak a zöldségek. Önmagában kenyérrel is nagyon finom, de vízzel és liszttel készült csipetkét is főzhetsz bele.
3.Póréhagyma-krémleves
Hozzávalók:
2 szál póréhagyma
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 evőkanál liszt
natúr növényi joghurt
só, bors
csipet cukor
olaj
Elkészítése:
A megtisztított póréhagymát, sárgarépát és fehérrépát vágd karikákra, és dinszteld meg kicsit olajon. Szórd rá a lisztet, és pirítsd meg kissé, hogy halvány színe legyen. Engedd fel 1,2 liter vízzel, sózd, borsozd ízlés szerint. Főzd puhára a zöldségeket, majd botturmixszal krémesítsd. Add hozzá a vegán joghurtot is, és egy csipet cukrot. Forrald és, és kész is. Pirított zsemlekockával kínáld.
4.Vegán sajtos parajtorta
Hozzávalók:
25 dkg liszt
10 dkg tofu
70 dkg paraj
2 evőkanál zsemlemorzsa
vegán tejföl
vegán reszelt sajt
olaj
só, bors
Elkészítése:
A tofut morzsold el a liszttel, pici sóval, adj hozzá egy evőkanál olajat, és annyi vizet, hogy kemény, gyúrható tésztát kapj. Olajozz ki egy kisebb, kerek tortaformát, és béleld ki a tésztával, A parajlevelek szárát csipkedd le, tedd pár percre forró vízbe, majd szűrd le. Sózd, borsozd, keverd el a zsemlemorzsával, és terítsd a tésztára. A vegán tejfölt keverd össze a vegán reszelt sajttal, öntsd a parajra, és forró sütőben kb. fél óra alatt süsd meg, hogy megpiruljon a teteje.
5.Hárommagos piláf
Hozzávalók:
5 dkg bulgur
5 dkg barna rizs
5 dkg hajdina
1-2 evőkanál olívaolaj
1 kis vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
45 dkg gomba
1 zöldpaprika
45 dkg paradicsom
egy evőkanál szárított oregánó
só, fekete bors
Elkészítése:
A magvakat mosd meg. Tedd fel a bulgurt főni, és fél óra múlva add hozzá a rizst és a hajdinát is, a lefőtt vizet közben pótold. Addig főzd a gabonákat, míg megpuhulnak, és magukba szívnak minden vizet. Közben olívaolajon dinszteld meg a finomra vágott hagymát és a fokhagymát, majd add hozzá a gombát, paradicsomot, zöldpaprikát, és fedő alatt párold. Közben fűszerezd oregánóval, sóval, borssal, és mikor megpuhultak a zöldségek, keverd hozzájuk a gabonákat, és alaposan keverd össze. Máris tálalhatod.
6.Gombás lasagne
Hozzávalók:
olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
25 dkg gomba
3 dl zabtej vagy rizstej
3 dl növényi natúr joghurt
egy szál sárgarépa
35 dkg lasagne durumtészta
kukoricaliszt
reszelt növényi parmezán
Elkészítése:
Olívaolajon dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát is. Tedd hozzá a felkockázott gombát és lereszelt sárgarépát is, fűszerezd sóval, borssal, és kakukkfűvel. Mikor megpuhult, öntsd rá a növényi tejet, és keverj bele egy evőkanál kukoricalisztet. Mikor besűrűsödött, keverj bele másfél deci joghurtot is. A lasagne tésztát főzd ki bő, forrásban lévő, sós vízben. Egy hőálló tálat olajozz ki, és az aljába tegyél egy réteg gombamártást. Erre jöhet egy réteg tészta, majd újra gombamártás, amíg tart a hozzávalókból, így rétegezd őket, a végén a tésztával fedd le az egészet, kend rá a maradék joghurtot, és szórd meg a reszelt ajttal. Forró sütőben süsd 25-30 percig. Azonnal tálald.
7.Zöldségcurry
Hozzávalók:
egy nagy fej vöröshagyma
2 paradicsom
1 cukkini
1 padlizsán
1 szál sárgarépa
2 paprika
egy negyed sütőtök
2 evőkanál cayenne bors
3 gerezd fokhagyma
egy evőkanál szárított koriander
3 dl kókusztej
só, bors
olívaolaj
Elkészítése:
Olajon dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát is. Mikor üveges, tedd hozzá a cayenne borsot, és pirítsd még egy kicsit. Önts hozzá kevés vizet, tedd hozzá a felkockázott paradicsomot, répát, cukkinit, paprikát, sütőtököt. Ízesítsd sóval, borssal, korianderrel, és engedd fel annyi vízzel, hogy csaknem ellepje a zöldségeket. Fedő alatt főz, míg a zöldségek megpuhulnak, de ne főjenek túl puhára. Ezután keverd bele a kókusztejet, forrald össze, és kínáld párolt rizzsel.
8.Rántott tofu
Hozzávalók:
1 csomag tofu
sárgaborsó liszt
natúr vegán ételízesítő
só
olaj
Elkészítése:
A tofut vágd 1 cm-es csíkokra, szórd meg ételízesítővel, és hagyd állni legalább egy órát. Vízben keverd a lisztet palacsintasűrűségűre, forgasd meg benne a tofuszeleteket, és forró olajban süsd ki. Rizzsel vagy sült krumplival tálald.
9.Hajdinakrokett
Hozzávalók:
fél pohár hajdina
fél pohár zabpehely
2 pohár víz
tönkölyliszt
2 evőkanál szezámolaj
4-5 db mogyoróhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
egy arék petrezselyem
só
Elkészítése:
Szárazon pirítsd meg a hajdinát, és mikor már barnás színű, adj hozzá 2 pohár forrásban lévő vizet. Sózd meg, és főzd 2 percig, majd add hozzá a zabpelyhet. Egy másik serpenyőben forró olajon dinszteld üvegesre a finomra vágott hagymát. A hagymát keverd a hajdinakásához, és add hozzá a petrezselymet, és a lereszelt mogyoróhagymát. A masszából formázz kroketteket, forgasd meg tönkölylisztben, és süsd ki olajban aranybarnára. Rizs, saláta mellé, vagy főzelékfeltétként is kiváló.
10.Sült tökös tofulepénykék
Hozzávalók:
30 dkg tofu
30 dkg cukkini
30 dkg burgonya
fél pohár tönkölybúzaliszt
1 fej vöröshagyma
1 csésze olívaolaj
bors
só
kurkuma
Elkészítése:
A tököt és a krumplit reszeld le, a villával összenyomkodott tofut add hozzájuk. Keverd még bele a finomra vágott hagymát és a lisztet. Fűszerezd sóval, borssal és kurkumával. A masszát kanalankénti adagban süsd ki forró olajban, és sütés közben lapítsd lepényformára. Mindkét oldalukat süsd aranybarnára. Bármilyen zöldségkörettel tálalható, de önmagában, ketchupba mártogatva is nagyon finom.
Jó étvágyat!
A cikk folytatásában mutatunk neked 5 Vegán desszertet, ha valami finomságra vágysz