A klímaváltozás elleni küzdelem egyik leghatásosabb fegyvere az lenne, ha drasztikusan csökkentenénk a húsfogyasztásunkat. Ne aggódj. Nem kell vegánnak lenned, ha nem akarsz. Másként is segíthetsz.

Állattartás és a klímaváltozás

Tudtad, hogy a nagyüzemi állattenyésztés az egyik legjelentősebb előidézője a klímaváltozásnak? A nagyüzemi állattartás az üvegházhatású gázok legalább 15 százalékáért tehető felelőssé. A legjelentősebb mennyiségű széndioxid kibocsátással a vörös húsok, a marhahús, és a bárányhús termelése jár, és ráadásul ezek a legerősebb üvegházhatású gáznak, a metánnak is a fő forrásai. De az állattenyésztéssel nem csak ez a baj…

 

A szárazföld harmadát a világon arra használjuk, hogy olyan állatokat legeltessünk rajta, melyek emberi táplálékul szolgálnak, s ezek a területek megdöbbentően sok széndioxidot bocsátanak ki. A szárazföldi területek csaknem felét pedig csak arra használjuk, hogy ezeknek az állatoknak takarmányt állítsunk elő.

Az állattenyésztés bolygónk vízkészletét is veszélyezteti. Hiszen megdöbbentően sok vizet használ, az emberek számára elérhető vízkészlet 70 százalékát! Minél több húst eszünk, annál kevesebb víz jut emberi fogyasztásra, és növénytermesztésre. A növénytermesztéshez használt műtrágyák és rovarirtók, valamint az állat eredetű hulladékok ijesztő mértékben szennyezik a tengereket, a felszíni és felszín alatti vizeket, és fokozzák a tengerekben az ún. halott zónák kiterjedését.

Fotó: Aranykalászos gazda képzés

 

Hogyan tudsz ez ellen tenni?

Egy 2018-as tanulmány szerint, ha 75 százalékkal csökkentené az emberiség a húsfogyasztását, máris meg lehetne fékezni a felmelegedést. Nagyon jó dolog, ha valaki ennek hatására úgy dönt, teljesen lemond a húsfogyasztásról, és még az állati eredetű termékeket is mellőzi. De nem kell teljesen vegánnak lenni ahhoz, hogy csökkentsük a hústermelés káros hatásait. Mindössze arról van szó, hogy amennyire csak lehet, csökkentsd a húsfogyasztásod, különösen a vörös húsokét. Ez egyébként a szívednek is jót tesz, mivel a vörös húsfogyasztás jelentősen növeli a szívbetegség kockázatát, de még a daganatos betegségek rizikóját is.

 

Szerencsére egyre több egészséges, értékes húspótló élelmiszerhez juthatunk hozzá. A vegetáriánus táplálkozástól sokakat az tart vissza, hogy egyszerűen ízetlennek tartják a növényi alapú táplálkozást, nem ismernek finom és laktató húsmentes ételeket. Ennek érdekében bizony tenni kell, gyűjteni és kipróbálni újfajta recepteket. De ez nem nagy áldozat a bolygó megmentéséért, ugye?