Az egészséges étkezés alapjairól valami elképesztő sok anyag található ma már az interneten. Gyakorlatilag mindenki pontosan tudja, hogyan kellene megfelelően étkeznie, ám sokan mégsem követik. A következőekben adunk pár indokot arra, hogy miért érdemes mégis az egészséges étkezést megfontolni.

Elkerülhetőek a szív- és érrendszeri megbetegedések

Valamiért hazánkban sokan azt gondolják, hogy negyvenéves kor felett teljesen normális, ha állandóan fáj mindenünk, marokszám szedjük a gyógyszereket és alapnak számít a magas vérnyomás is. Nem tudni miért, de ezt sokan teljesen természetesnek tartják. Valójában ez egyáltalán nem igaz. Negyvenéves kor felett még sok évtizedünk lehet, amit teljes egészségben élhetünk anélkül, hogy bármit is szednünk kéne. Nem kellene csontritkulással és érrendszeri problémákkal, na meg a cukorbetegséggel küzdenünk. Ennek az egyik titka, ha egészségesen étkezünk, és ha kell a speciális és diétás élelmiszerek közül válogatunk magunknak. Ez azért fontos, mert sokaknak lehet rejtett problémája. Például egy fel nem ismert gluténérzékenység megfelelő diétás étrend nélkül nagyon komoly szövődményeket okozhat. Viszont ezek nem kötelező elemei az idősödésnek és ugyanolyan aktívak, erősek maradhatunk, mint fiatalon. Ha hozzá még sportolunk is valamit, ráadásul nem stresszeljük túl magunkat, akkor szinte garantálni lehet a hosszú és egészséges életet.

Megszűnhetnek a különféle hormonális problémák

Főleg a magas szénhidrát és cukortartalom az, ami komolyan bele tud kavarni a hormonrendszerünkbe. Ennek az az oka, hogy a túl sok keményítő alapú szénhidrát – azaz gabona és burgonyaféle – a szervezetben glükózzá alakul, ami rendkívüli módon megdobja a vércukrot. A cukor ugyanezt teszi. A folyamatosan magas vércukor meg egyszerűen kifárasztja a hasnyálmirigyet, ami számtalan hormon és enzim termeléséért felelős, és ez a nagy káosz még a vitaminok hasznosítását is gátolhatja. Ezért javasolják a szakemberek, hogy a szénhidrátunk jelentősebb részét inkább zöldségekből fedezzük és a gabonával csak módjával bánjunk. A szervezet egyszerűen így tud egészségesen működni. Ha a kenyér- és a tésztafélék jelentős részét leveles zöldségekre, gyümölcsökre és más zöldekre váltjuk akkor olyan hasznos ásványi anyagok és nyomelemek jutnak a szervezetünkbe, ami egy főleg szénhidrát alapú táplálkozásnál egyáltalán nem lehetséges.

Eltűnhetnek a pszichés problémák

Több kutatás kimutatta, hogy az ultra feldolgozott élelmiszerekben található különféle tartósítóanyagok kihatással lehetnek az agyunk biokémiájára, amely a pszichés állapotunkért is felelős. Ráadásul a túlzott egészségtelen szénhidrát fogyasztás is képes erre. Nem véletlenül működik szinte antidepresszánsként egyeseknél a ketogén étrend. A rossz étkezéstől letörtebbek, stresszre is érzékenyebbek lehetünk. Az egészséges táplálkozással viszont képesek vagyunk szó szerint boldoggá enni magunkat, mert a szervezetünknek azt adjuk, amire szükséges van. A hormonok ezáltal megfelelően működnek, ami pedig elhozhatja a kiegyensúlyozott pszichés állapotot. A pilulka.hu oldalán további hasznos infókat, és persze rendkívül egészséges termékeket is találunk a megfelelő étrend kialakításához.

 

(X)