A sütemények többségénél a tojás és a tej elmaradhatatlan alapanyagok, de ha vegán vagy, akkor sem kell lemondanod a finom desszertekről. Sőt! Minél jobban elmerülsz a vegán édességek világában, annál inkább látni fogod, hogy milyen változatos finomságokat készíthetsz vegán módon. Ehhez adunk 5 szuper receptet!

Íme, 5 csábító vegán desszert, melyet érdemes kipróbálnod!

1.Kókuszos-joghurtos sajttorta sütés nélkül

Csábító, krémes és végtelenül egyszerű desszert, mely nem csak vegán, de még gluténmentes is.

Hozzávalók:

A tortaalaphoz:

1 bögre datolya

1 bögre pekándió

80 ml olvasztott kókuszzsír

csipet só

A krémhez:

1 bögre olvasztott kókuszzsír

1 bögre vegán kókuszjoghurt „kókuszgurt”

folyékony Stevia

 

Elkészítése:

A tortalap hozzávalóit, a datolyát és a pekándiót kezd el összeturmixolni, majd fokozatosan csurgasd hozzá az olvasztott kókuszzsírt. Adj hozzá egy csipet sót is. Mikor már a keverék egy ragacsos masszává állt össze, akkor nyomkodd bele egy folpackkal kibélelt kerek tortaformába. A krém hozzávalóit is turmixold össze annyi Steviával, hogy ízlésednek megfelelő édes ízt kapj. A krémes állagú tölteléket öntsd a tortaalap tetejére, és tedd a tortát fagyasztóba legalább fél órára. Tálalás előtt tedd fel a hűtőszekrény részbe, hogy megfelelő állagúra olvadjon. Friss gyümölcsökkel kínálhatod, de natúron is nagyon finom.

2.Vegán csokitrüffelek

Vegán és gluténmentes, krémes és páratlanul gazdag ízű finomság csupán 4 összetevőből.

Hozzávalók:

250 gramm, legalább 70 százalékos kakaótartalmú vegán étcsokoládé

7 evőkanál kókusztej

fél teáskanál vaníliakivonat

4 evőkanál holland kakaópor

 

Elkészítése:

Gőz fölött törd össze a csokoládét egy tálban, add hozzá a kókusztejet, és addig kevergesd, míg teljesen fel nem olvad, és krémes állagot nem kapsz. Keverd bele a vaníliakivonatot is. Fontos, hogy  ne maradjon darabos, teljesen sima állagú legyen. Tedd a letakart masszát a mélyhűtőbe 2-3 órára. Készíts elő egy kis lapos tálat a kakaóporral. Végy egy evőkanálnyit a csokimasszából, és gyors, határozott mozdulatokkal formálj belőle golyócskát, amit meghempergetsz a kakaóporban. A kész trüffelgolyót tedd egy tálalótálcára. Addig folytasd a formázást és kakaóporba forgatást, míg el nem fogy a masszád.

3.Tofus túrótorta

Ez a torta vegán, így természetesen nem tartalmaz túrót, hanem fehérjedús tofut helyette, de küllemében mégis olyan, akár egy túrótorta.

Hozzávalók:

A tortalaphoz:

5 dkg kókuszzsír

2 kávéskanál pürésített alma

5 dkg zabpehely

5 dkg zabpehelyliszt

A töltelékhez:

4 érett banán

600 gramm tofu

egy narancs héja és leve

 

Elkészítése:

A felolvasztott kókuszzsírt keverd el az almapürével, a zabpehellyel és a zabpehely liszttel. A masszát simítsd egy kiolajozott tortaforma aljába, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd körülbelül 10 percig. Közben a banánt, a narancshéjat, narancslevet és a tofut turmixold össze. Öntsd rá a kész tortalapra, és süsd még 40-45 percig. Mikor kész, vedd ki, hagyd kihűlni, és néhány narancsszelettel díszítve tálald.

 

4.Citrusos gesztenyekrém

 

Fantasztikusan krémes és fehérjedús vegán desszert, melynek különleges ízét az arab konyha egyik klasszikus ízesítője adja.

 

Hozzávalók:

250 gramm natúr gesztenyemassza

1 evőkanál citromlé

2 evőkanál narancslé

4 evőkanál tahini

20 dkg tofu

2 kávékanál juharszirup

narancshéj a díszítéshez

 

Elkészítése:

A hozzávalókat turmixold össze simára és krémesre. Töltsd pohárba a krémet, kicsit hűtsd le, és díszítsd reszelt narancshéjjal.

 

5.Gyümölcsös-magvas rudacskák

 

A sok gyümölcs és az olajos magvak miatt ez egy szuper egészséges vegán finomság, melyet nassolnivalóként a gyerekeknek is bátran kínálhatsz.

 

Hozzávalók:

15 dkg szilva

15 dkg datolya

10 dkg mazsola

10 dkg napraforgómag

10 dkg mogyoró vagy dió

10 dkg zabpehely

2 evőkanál citromlé

2 evőkanál agave szirupos almalé sűrítmény

 

Elkészítése:

Az összes hozzávalót tedd robotgépbe, és turmixold össze. Fontos, hogy ne turmixold krémes állagúr, inkább legyen darabos, úgy jobb esz a textúrája. Egy kiolajozott tepsi aljába nyomkodd bele a gyümölcsös masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 15 percig. Még azelőtt vágd vékony szeletekre, mielőtt kihűlne.

 

Ezek a desszertek nem csak nagyon egyszerűek, és gyorsan elkészíthetők, de amellett, hogy vegánok, nagyon egészségesek is. Bármikor érdemes elkészíteni őket, hiszen szuper alternatívái a cukorban bővelkedő desszerteknek. Jó étvágyat hozzájuk!


 Hirdetés