A sütemények többségénél a tojás és a tej elmaradhatatlan alapanyagok, de ha vegán vagy, akkor sem kell lemondanod a finom desszertekről. Sőt! Minél jobban elmerülsz a vegán édességek világában, annál inkább látni fogod, hogy milyen változatos finomságokat készíthetsz vegán módon. Ehhez adunk 5 szuper receptet!
Íme, 5 csábító vegán desszert, melyet érdemes kipróbálnod!
1.Kókuszos-joghurtos sajttorta sütés nélkül
Csábító, krémes és végtelenül egyszerű desszert, mely nem csak vegán, de még gluténmentes is.
Hozzávalók:
A tortaalaphoz:
1 bögre datolya
1 bögre pekándió
80 ml olvasztott kókuszzsír
csipet só
A krémhez:
1 bögre olvasztott kókuszzsír
1 bögre vegán kókuszjoghurt „kókuszgurt”
folyékony Stevia
Elkészítése:
A tortalap hozzávalóit, a datolyát és a pekándiót kezd el összeturmixolni, majd fokozatosan csurgasd hozzá az olvasztott kókuszzsírt. Adj hozzá egy csipet sót is. Mikor már a keverék egy ragacsos masszává állt össze, akkor nyomkodd bele egy folpackkal kibélelt kerek tortaformába. A krém hozzávalóit is turmixold össze annyi Steviával, hogy ízlésednek megfelelő édes ízt kapj. A krémes állagú tölteléket öntsd a tortaalap tetejére, és tedd a tortát fagyasztóba legalább fél órára. Tálalás előtt tedd fel a hűtőszekrény részbe, hogy megfelelő állagúra olvadjon. Friss gyümölcsökkel kínálhatod, de natúron is nagyon finom.
2.Vegán csokitrüffelek
Vegán és gluténmentes, krémes és páratlanul gazdag ízű finomság csupán 4 összetevőből.
Hozzávalók:
250 gramm, legalább 70 százalékos kakaótartalmú vegán étcsokoládé
7 evőkanál kókusztej
fél teáskanál vaníliakivonat
4 evőkanál holland kakaópor
Elkészítése:
Gőz fölött törd össze a csokoládét egy tálban, add hozzá a kókusztejet, és addig kevergesd, míg teljesen fel nem olvad, és krémes állagot nem kapsz. Keverd bele a vaníliakivonatot is. Fontos, hogy ne maradjon darabos, teljesen sima állagú legyen. Tedd a letakart masszát a mélyhűtőbe 2-3 órára. Készíts elő egy kis lapos tálat a kakaóporral. Végy egy evőkanálnyit a csokimasszából, és gyors, határozott mozdulatokkal formálj belőle golyócskát, amit meghempergetsz a kakaóporban. A kész trüffelgolyót tedd egy tálalótálcára. Addig folytasd a formázást és kakaóporba forgatást, míg el nem fogy a masszád.
3.Tofus túrótorta
Ez a torta vegán, így természetesen nem tartalmaz túrót, hanem fehérjedús tofut helyette, de küllemében mégis olyan, akár egy túrótorta.
Hozzávalók:
A tortalaphoz:
5 dkg kókuszzsír
2 kávéskanál pürésített alma
5 dkg zabpehely
5 dkg zabpehelyliszt
A töltelékhez:
4 érett banán
600 gramm tofu
egy narancs héja és leve
Elkészítése:
A felolvasztott kókuszzsírt keverd el az almapürével, a zabpehellyel és a zabpehely liszttel. A masszát simítsd egy kiolajozott tortaforma aljába, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd körülbelül 10 percig. Közben a banánt, a narancshéjat, narancslevet és a tofut turmixold össze. Öntsd rá a kész tortalapra, és süsd még 40-45 percig. Mikor kész, vedd ki, hagyd kihűlni, és néhány narancsszelettel díszítve tálald.
4.Citrusos gesztenyekrém
Fantasztikusan krémes és fehérjedús vegán desszert, melynek különleges ízét az arab konyha egyik klasszikus ízesítője adja.
Hozzávalók:
250 gramm natúr gesztenyemassza
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál narancslé
4 evőkanál tahini
20 dkg tofu
2 kávékanál juharszirup
narancshéj a díszítéshez
Elkészítése:
A hozzávalókat turmixold össze simára és krémesre. Töltsd pohárba a krémet, kicsit hűtsd le, és díszítsd reszelt narancshéjjal.
5.Gyümölcsös-magvas rudacskák
A sok gyümölcs és az olajos magvak miatt ez egy szuper egészséges vegán finomság, melyet nassolnivalóként a gyerekeknek is bátran kínálhatsz.
Hozzávalók:
15 dkg szilva
15 dkg datolya
10 dkg mazsola
10 dkg napraforgómag
10 dkg mogyoró vagy dió
10 dkg zabpehely
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál agave szirupos almalé sűrítmény
Elkészítése:
Az összes hozzávalót tedd robotgépbe, és turmixold össze. Fontos, hogy ne turmixold krémes állagúr, inkább legyen darabos, úgy jobb esz a textúrája. Egy kiolajozott tepsi aljába nyomkodd bele a gyümölcsös masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 15 percig. Még azelőtt vágd vékony szeletekre, mielőtt kihűlne.
Ezek a desszertek nem csak nagyon egyszerűek, és gyorsan elkészíthetők, de amellett, hogy vegánok, nagyon egészségesek is. Bármikor érdemes elkészíteni őket, hiszen szuper alternatívái a cukorban bővelkedő desszerteknek. Jó étvágyat hozzájuk!