A hummusz egy világszerte népszerű közel-keleti étel, mely csicseriborsóból, tahiniból – azaz szezámpasztából -, fokhagymából, olívaolajból és citromléből áll. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy nincsen benne sem glutén, sem laktóz, sem tojás, ezért ételérzékenységben szenvedők is nyugodt szívvel fogyaszthatják.

Vegán humusz

A hummusz receptek lelke a tahini, azaz a szezámpaszta, melyet egyszerűen elkészíthetsz házilag is. Kell hozzá 140 gramm hántolt, pirított szezámmag, 2-4 evőkanál olívaolaj és csipet só. A hozzávalókat teljesen simára kell turmixolni, az olaj mennyiségétől függően lesz sűrűbb vagy folyékonyabb állagú, ahogy te szereted.

 

Lássunk, 5 remek hummusz receptet, melyet bármikor villámgyorsan elkészíthetsz!

 

1.Könnyű vegán hummusz recept

 

Hozzávalók:

250 gramm főtt csicseriborsó

egy nagy citrom leve (60 ml)

60 ml tahini

1 gerezd fokhagyma

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

fél teáskanál őrölt római kömény

őrölt pirospaprika

30-40 ml víz

 

Elkészítése:

Robotgépben turmixold a tahinit és a citromlevet másfél percig, ettől krémesebb lesz a végeredmény is. Add hozzá az olajat, fokhagymát, római köményt, és sót ízlés szerint, és jöhet a turmixolás még másfél percig. A csicseriborsót csepegtesd le, és egy percen át turmixold a többi hozzávalóval, míg lágy és krémes lesz. Ha túl sűrű, adj hozzá kevés vizet, míg a megfelelő állagot nem kapod. Tálaláskor csepegtess a hummusz tetejére olívaolajat és szórd meg őrölt pirospaprikával.

 

2.Autentikus vegán hummusz recept

 

Hozzávalók:

3 pohár főtt csicseriborsó (kb. 750 ml)

1-2 gerezd fokhagyma

80 gramm tahini

kevés víz

egy citrom leve

extra szűz olívaolaj

sumac fűszer

 

Elkészítése:

Tedd robotgépbe a csicseriborsót és a fokhagymát, és pürésítsd, míg sima, lágy állagot nem kapsz. Folytasd a turmixolást, miközben hozzáadod a püréhez a sót, citromlevet, tahinit, olívaolajat, és annyi vizet, hogy megfelelő állagot kapj. Tálaláskor szórd meg a tetejét sumac fűszerrel.

 vegán humuszok

3.Szuper krémes vegán hummusz recept

 

Hozzávalók:

400 gramm főtt csicseriborsó (lehet konzerv is)

80 ml tahini

2-3 evőkanál hideg víz

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

fél teáskanál őrölt kömény

2 gerezd fokhagyma

2-3 evőkanál citromlé

friss petrezselyem

 

Elkészítése:

A tahinit, vizet, olívaolajat, köményt, sót, fokhagymát és citromlevet pürésítsd turmixgépben. Add hozzá a csicseriborsót, és még 3-4 percig turmixold, míg krémes, sima állagot nem kapsz. Ha túl sűrű, vízzel hígítsd. Ízesítsd még sóval és citromlével, ha szükséges. Friss petrezselyemmel meghintve tálald.

 

4.Egyszerű vegán hummusz recept 5+2 hozzávalóból

 

Hozzávalók:

400 gramm konzerv csicseriborsó

1-2 gerezd fokhagyma

egy evőkanál tahini

1 citrom leve

extra szűz olívaolaj

őrölt pirospaprika

 

Elkészítése:

A lecsepegtetett főtt csicseriborsót, és a fokhagymával, tahinivel, citromlével és egy evőkanál olívaolajjal turmixold simára. Sózd ízlés szerint. Ha túl sűrű, kevés vízzel lágyíts az állagán. Őrölt pirospaprikával meghintve kínáld.

 

5.Villámgyors vegán hummusz recept

 

Hozzávalók:

800 gramm főtt csicseriborsó

80-100 ml csicseriborsó konzerv lé

125 ml tahini

60 ml extra szűz olívaolaj

2 citrom leve

1 evőkanál őrölt kömény

őrölt pirospaprika (a tálaláshoz)

 

Elkészítése:

Minden hozzávalót tegyél turmixgépbe, és legalább 30 másodpercig turmixold, míg krémes állagot nem kapsz. Tálaláshoz szórd meg a tetejét kevés pirospaprikával és pár csepp olívaolajjal.

Jó étvágyat a finom hummuszhoz!

A cikk folytatásában mutatunk egy  Vegán vörös lencse humusz receptet.


 Hirdetés