A hummusz egy világszerte népszerű közel-keleti étel, mely csicseriborsóból, tahiniból – azaz szezámpasztából -, fokhagymából, olívaolajból és citromléből áll. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy nincsen benne sem glutén, sem laktóz, sem tojás, ezért ételérzékenységben szenvedők is nyugodt szívvel fogyaszthatják.
A hummusz receptek lelke a tahini, azaz a szezámpaszta, melyet egyszerűen elkészíthetsz házilag is. Kell hozzá 140 gramm hántolt, pirított szezámmag, 2-4 evőkanál olívaolaj és csipet só. A hozzávalókat teljesen simára kell turmixolni, az olaj mennyiségétől függően lesz sűrűbb vagy folyékonyabb állagú, ahogy te szereted.
Lássunk, 5 remek hummusz receptet, melyet bármikor villámgyorsan elkészíthetsz!
1.Könnyű vegán hummusz recept
Hozzávalók:
250 gramm főtt csicseriborsó
egy nagy citrom leve (60 ml)
60 ml tahini
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
fél teáskanál őrölt római kömény
őrölt pirospaprika
30-40 ml víz
só
Elkészítése:
Robotgépben turmixold a tahinit és a citromlevet másfél percig, ettől krémesebb lesz a végeredmény is. Add hozzá az olajat, fokhagymát, római köményt, és sót ízlés szerint, és jöhet a turmixolás még másfél percig. A csicseriborsót csepegtesd le, és egy percen át turmixold a többi hozzávalóval, míg lágy és krémes lesz. Ha túl sűrű, adj hozzá kevés vizet, míg a megfelelő állagot nem kapod. Tálaláskor csepegtess a hummusz tetejére olívaolajat és szórd meg őrölt pirospaprikával.
2.Autentikus vegán hummusz recept
Hozzávalók:
3 pohár főtt csicseriborsó (kb. 750 ml)
1-2 gerezd fokhagyma
80 gramm tahini
kevés víz
egy citrom leve
extra szűz olívaolaj
sumac fűszer
Elkészítése:
Tedd robotgépbe a csicseriborsót és a fokhagymát, és pürésítsd, míg sima, lágy állagot nem kapsz. Folytasd a turmixolást, miközben hozzáadod a püréhez a sót, citromlevet, tahinit, olívaolajat, és annyi vizet, hogy megfelelő állagot kapj. Tálaláskor szórd meg a tetejét sumac fűszerrel.
3.Szuper krémes vegán hummusz recept
Hozzávalók:
400 gramm főtt csicseriborsó (lehet konzerv is)
80 ml tahini
2-3 evőkanál hideg víz
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
fél teáskanál őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál citromlé
só
friss petrezselyem
Elkészítése:
A tahinit, vizet, olívaolajat, köményt, sót, fokhagymát és citromlevet pürésítsd turmixgépben. Add hozzá a csicseriborsót, és még 3-4 percig turmixold, míg krémes, sima állagot nem kapsz. Ha túl sűrű, vízzel hígítsd. Ízesítsd még sóval és citromlével, ha szükséges. Friss petrezselyemmel meghintve tálald.
4.Egyszerű vegán hummusz recept 5+2 hozzávalóból
Hozzávalók:
400 gramm konzerv csicseriborsó
1-2 gerezd fokhagyma
egy evőkanál tahini
1 citrom leve
extra szűz olívaolaj
só
őrölt pirospaprika
Elkészítése:
A lecsepegtetett főtt csicseriborsót, és a fokhagymával, tahinivel, citromlével és egy evőkanál olívaolajjal turmixold simára. Sózd ízlés szerint. Ha túl sűrű, kevés vízzel lágyíts az állagán. Őrölt pirospaprikával meghintve kínáld.
5.Villámgyors vegán hummusz recept
Hozzávalók:
800 gramm főtt csicseriborsó
80-100 ml csicseriborsó konzerv lé
125 ml tahini
60 ml extra szűz olívaolaj
2 citrom leve
1 evőkanál őrölt kömény
őrölt pirospaprika (a tálaláshoz)
só
Elkészítése:
Minden hozzávalót tegyél turmixgépbe, és legalább 30 másodpercig turmixold, míg krémes állagot nem kapsz. Tálaláshoz szórd meg a tetejét kevés pirospaprikával és pár csepp olívaolajjal.
Jó étvágyat a finom hummuszhoz!
A cikk folytatásában mutatunk egy Vegán vörös lencse humusz receptet.