Szeretnél készíteni egy finom húsmentes igazi vegán lencse fasírtot, de valahogy nem tudtál eddig jó állagot elérni? Megmutatjuk mi a titka, hogy a lencse fasírtod pont olyan legyen, mint egy húsból készült fasírté, de sokkal egészségesebb és finomabb.

lencse fasírt

vegán lencse fasírt nem csak finom, de nagyon egészséges is, hiszen a lencse tele van B vitaminnal és vassal. Ezt a receptet még akkor is érdemes elkészítened, ha nem vagy vegán, csak szeretnél a családnak egy húsmentes egészséges ebédet készíteni.

Ahhoz, hogy a lencse fasírt olyan legyen, mint a húsból készült fasírt állaga, gombára és dióra lesz szükséged, ráadásul ettől a két összetevőtől az íze is fantasztikusan finom lesz.

Ha pedig vegán vagy és nem eszel gombát, akkor a dió is elég a recepthez.

A lencsét az elkészítés előtt minimum 2-3 órára áztasd be vízbe, mert így a sütőben megpuhul, vagy ha ezt elmulasztod, főzd át félig, és csak azután tedd bele a többi hozzávalóhoz.

Mi egy 2,5 dl.-es csészét használunk a hozzávalók kiméréshez.

Nézzük mire lesz szükségünk a lencse fasírt elkészítéséhez:

1 csésze szárított lencse (előre beáztatva)

3 evőkanál őrölt lenmag

2 evőkanál olívaolaj

1 csésze aprított vöröshagyma

1 csésze aprított zeller

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 csésze reszelt sárgarépa

15 dkg gomba aprítva

1 mokkáskanál szárított kakukkfű

1 mokkáskanál szárított és őrölt édesköménymag

1 csésze aprított dió

1 csésze bio zsemlemorzsa

Ízlés szerint só, bors

Ízlés szerint szárított chili pehely

3 evőkanál balzsamecet

3 evőkanál ketchup

Elkészítés:

  1. Lépés:

A vegán lencse fasírt elkészítéséhez először a zúzott fokhagymát, az aprított hagymát, zellert, a gombát, és a sárgarépát, kevés olajon pirítsd össze, közben add hozzá a fűszereket is. Mivel a gomba levet fog ereszteni, lesz egy minimális szaftja is.

  1. lépés:

A következő lépésben add hozzá a lencsét, a pirított diót, és egy len tojást. A len tojáshoz vegyél egy evőkanálnyi őrölt lenmagot, és adj hozzá 3 evőkanálnyi vizet, majd keverd össze és hagyd állni kb.15-20 percet. A len tojás a vegán ételekben ugyanúgy használható, mint a tojás, összetartja az ételt összetevőit.

Végül, ha szükséges még ízesítsd fűszerekkel, add hozzá a zsemlemorzsát, majd keverd össze.

  1. lépés

Formázz a kapott masszából egy egybesült fasírt formát, majd óvatosan tedd át egy tepsibe, vagy sütőformába és készíts el a tetejére a mázat.

Ehhez keverj össze egy kevés ketchaupot balzsamecettel, és kend meg vele a lencse fasírt tetejét.

  1. lépés:

180-190 C fokos sütőben süsd kb. alufóliával letakarva 30 percig, majd vedd le a tetejéről a fóliát és süsd további 10-20 percig, de vigyázz, hogy a teteje ne égjen meg.

Néhány jó tanács a recept mellé:

Ha gluténérzékeny vagy, használj gluténmentes zsemlemorzsát, vagy zabpehely lisztet.

Dió helyett használhatsz hozzá őrölt napraforgó magot, vagy tökmagot is, érdemes több féle variációt kipróbálni.

Ha szeretnél még krémesebb állagot elérni, keverd össze egy robotgépben a hozzávalókat, így még lágyabb lesz a vegán fasírt.

Ezt a lencse fasírtot a hűtőben is tudod tárolni akár 5-6 napig, fagyasztóban pedig 3 hónapig is eltartható, nyugodtan készíts belőle dupla adagot, ha ízlik a családnak.


 Hirdetés