Lehet mennyei lasagnét készíteni hús és parmezán nélkül? De még mennyire, hogy lehet, és nem is akármilyet! Ha tudod, hogyan helyettesítsed a hagyományos recept állati eredetű hozzávalóit növényi összetevőkkel, akkor nem csak egy ínycsiklandó, hanem egy nagyon egészséges, tartalmas és laktató lasagne lesz a végeredmény.

Mi a finom vegán lasagne titka?

A titok természetesen mindenkinek másban rejlik, de egy dolog közös: ízlenie kell, és jól kell lakasson. Van, aki a húst többféle zöldséggel pótolja a receptben, gombával, cukkinival, spenóttal, mások nem akarnak egy rakás zöldséget látni még a vegán lasagne-ban sem. Bárhogy is szeressük, fontos, hogy vegán változatban is tápláló és fehérjedús legyen a lasagne. A másik fontos összetevő, amire vegán alternatívát kell keresni az a parmezán sajt, de szerencsére erre is van többféle megoldás, ráadásul olyan, mely ízben is igazán fincsi sajtos. A tej alapú besamel szószra is létezik vegán alternatíva.

Elő kell főzni a lasagne tésztalapokat?

Határozottan nem! Vegán lasagne készítésénél sem kell előfőzni a tésztát, egyrészt, mert bármit csinálsz, a tésztalapok össze fognak ragadni, és utána képtelenség szépen lerakni őket, másrészt, a sütésnél az előfőzött tészta túl puha és mállós lesz. Ezért nem szabad előfőzni.

Íme, 2 mennyei vegán lasagne recept, egy a zöldségimádóknak, és egy azoknak, akik kevés zöldséggel szeretnék elkészíteni, hogy jobban hasonlítson a húsos változathoz. A receptek egy átlagos tepsi méretre szólnak kb. 4 személyre.

1.Vegán lasagne zöldségben gazdag változata

A sok zöldség nagyon egészséges, laktató, fehérjében és rostokban gazdag, és az ízek kavalkádját is fokozza.

Hozzávalók:

 

3 evőkanál extra szűz olívaolaj

egy nagy fej vöröshagyma

két gerezd fokhagyma

2 nagy sárgarépa

20 dkg csiperke gomba

2 pohárnyi bébispenót

2 darab hámozott paradicsom konzerv

szárított bazsalikom

szárított oregánó

egy evőkanál margarin

4 dl zabtej

2 evőkanál tápiókakeményítő

250 gramm durum lasagne tészta

sörélesztőpehely

parmezán ízű, reszelt növényi sajt

 

Elkészítése:

 

Egy serpenyőben üvegesre dinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymagerezdeket, és kissé megfuttatjuk az olajon. A sárgarépát apró kockákra vágjuk, a gombákat is megtisztítjuk, és kockákra vagy vékony szeletekre vágjuk, ahogy tetszik. A hagymához adjuk, és megdinszteljük őket. Mikor már majdnem puhák, megszórjuk a zöldségeket egy csapott evőkanál szárított bazsalikommal és egy csapott evőkanál szárított oregánóval, hozzátesszük a bébi spenótot is, majd sózzuk, borsozzuk. Mikor a spenót összeesett, bontsuk fel a két paradicsomkonzervet, és a tartalmát öntsük egy tálba. Az egész paradicsomokat kézzel nyomkodjuk össze, nem baj, ha picit darabos marad, majd öntsük a zöldségekhez a paradicsomokat a lével együtt. Fűszerezzünk utána, ha szükségét érezzük. Várjunk, míg összerottyan. Nem baj, ha híg az állaga, olyannak is kell lennie.

 

Besamellmártás elkészítése:

Egy serpenyőben felolvasztjuk a margarint. Hozzákeverjük a tápiókakeményítőt, csomómentesen elkeverjük, majd ráöntjük a zabtejet, és folyamatos kevergetés mellett összeforraljuk és besűrítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha nem elég sűrű vagy túl híg, akkor adunk még hozzá keményítőt vagy zabtejet.

 

Az előkészített tepsi aljába lefektetjük az első réteg tésztalapokat, majd ráöntünk egy merőkanál paradicsomszószt, és szétterítjük egyenletesen. Megszórjuk reszelt növényi sajttal és sörélesztőpehellyel. Erre öntünk egy merőkanál besamellmártást, amit egyenletesen szétoszlatunk. ismét egy tésztaréteg következik, majd paradicsomszósz, sajt és besamellmártás. A tetejére kerül az utolsó paradicsomszószos réteg, melyet bőségesen megszórunk reszelt sajttal, és sörélesztőpehellyel. Ha maradt egy kis besamellmártás, azt is rácsurgathatjuk csak úgy lazán, hullámvonalban.

Előmelegített sütőben, 180 fokon nagyjából 30-35 perc alatt készre sütjük. Sütőpapírral lefedve süssük, fél óra után vegyük le a papírt, hogy kissé megpiruljon a tetején a sajt.

 

2.Vegán lasagne vöröslencsével

Nem ismételjük meg az előző receptet, hiszen ez éppen olyan, csak nincsen benne sok zöldség, azaz gomba, répa és spenót. Helyettük főtt vöröslencsét kell a paradicsomszószba tenni, ez helyettesíti a hús fehérjéjét. Ez a változat azoknak szól, akik nem kedvelik a sokzöldséges változatot, és küllemre jobban szeretnének olyan vegán lasagnét fogyasztani, mely jobban hasonlít a húsos változatra.

 

Jó étvágyat mindkét variációhoz!

A cikk folytatása: 3 zöldséges vegán fogás egyszerűen és gyorsan


 Hirdetés