Ha gluténérzékeny vagy, akkor nem fogyaszthatsz gluténtartalmú gabonát, búzát, rozst és árpát, és semmilyen ezekből készült élelmiszert. Bár a gluténérzékenység többféle tünettel járhat, sokan nem is tudják, hogy ettől szenvednek. A betegség kései felismerése pedig súlyos panaszokhoz, felszívódási zavarokhoz és hiánybetegségekhez vezethet.

gluténmentes lisztek

A gluténérzékenység többféle tünetet okozhat az enyhébbtől a súlyosabbakig. A leggyakoribb panaszok a gyakori hasmenés, haspuffadás, étvágytalanság, fogyás, fáradékonyság, zsíros fényű széklet, tejcukorérzékenység, fogzománc hibák, szájüregi afták. Ha a gluténérzékenység már régóta fennáll, akkor vérszegénység, hajhullás, izomgyengeség, pikkelysömör, csontritkulás, ízületi gyulladás, de akár cukorbetegség és pajzsmirigy betegség is kialakulhat.

 

Ha beigazolódik a gluténérzékenység – amihez mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges – akkor  egyetlen teendőnk van: el kell hagyni a glutént az étrendből. Csak így képes a szervezet regenerálódni.

 

Számos élelmiszer van, melyek glutént tartalmaznak. Íme 10, melyet mindenképpen kerülni kell:

 

1.Gluténtartalmú gabonák

 

A búza, a rozs és az árpa egyértelműen tiltólistásak, de azért a helyzet nem ilyen egyszerű. Ugyanis más gabonafélék is tartalmaznak glutént: a durumbúza, a tönkölybúza, a kamut búza, a tritikale, az ezekből a gabonákból készült pelyhek, lisztek és őrlemények. A zab nem tartalmaz glutént, de csak akkor lehet fogyasztani, ha garantáltan nem szennyeződött gluténnel.

 

2.Kenyerek, pizzák

 

Sajnos a klasszikus szendvicseknek és pizzáknak is búcsút kell inteni, legalábbis a búza- és rozslisztből készülteknek. Ha gluténérzékeny vagy, akkor vagy gluténmentes kenyeret kell vásárolnod, vagy neked kell otthon megsütnöd saját kenyered gluténmentes recept alapján.

 

3.Szószok és öntetek

 

A készen kapható szószokról – barbecue szószokról, salátaöntetekről, szójaszószról, ketchupról - nem is gondolnánk, hogy glutént tartalmaznak, pedig nagyon gyakran ez a helyzet, ezért kell a címkén ellenőrizni az összetevők listáját.

 

4.Édes péksütemények

 

Újabb finomságok, amikről a hagyományos formában le kell mondani, azok a finom, csábító péksütemények: muffinok, fánkok, palacsinták, gofrik, töltött párnácskák, rétesek. Muszáj keresni gluténmentes alternatívát helyettük.

 

5.Tészták

 

A gluténérzékenyeknél sajnos a finom tészták is tiltólistán szerepelnek minden formában: a késztészták, a nudlik, a gombócok, a nokedlik. Szerencsére kaphatók gluténmentes változatok helyettük.

 

6.Sós ropogtatnivalók

 

A csipszek, krékerek, gabonaszeletek, müzliszeletek sokszor tartalmaznak glutént. Ezeknél is mindig meg kell nézni a pontos hozzávalókat, hogy ne kerüljön a testünkbe glutén.

 

7.Csokoládék

 

A csokoládéról nem is gondolnánk, hogy glutént tartalmazhat, pedig nagyon sok csokoládéból készült édesség, csokiszeletek és táblák rejtenek magukban glutént. De jó hír, hogy mindig találhatsz gluténmentes csokoládét is.

 

8.Fagylaltok

 

A készen kapható fagylaltok tartalmazhatnak glutént, akárcsak nyomokban is. Ezért kell saját kezűleg készíteni fagylaltot, amiben garantáltan nincsen glutén. De ne bánd, a házi fagyi mindig finomabb.

 

9.Vegán húspótlók

 

A húsmentes, vegán virslikben, hamburger pogácsákban szintén ott lapulhat a glutén. Olyan vegán terméket válasszunk helyettük, melyekre rá van írva, hogy gluténmentesek.

 

10.Gluténtartalmú italok

 

Nem csak élelmiszerek, italok is tartalmazhatnak glutént. Sajnos sok kedvenc van közöttük: például a sör, gin, vodka, whisky, kávéitalok, csokiturmixok, csokis tejek. Ezeknél a termékeknél szintén a címke ellenőrizendő.

 

Manapság már gyorsteszt is kapható a gluténérzékenység kimutatására. A teszt nagy pontosságú, de ha igazolja az érzékenységet, akkor se kezdjünk gluténmentes diétába, csakis szakorvosi vizsgálat után.

A cikk folytatásában megmutatjuk ,hogyan kezdjek bele a gluténmentes étkezésbe? Íme, a bevásárló lista


 Hirdetés