Tudtad, hogy a rizsliszt mennyire egészséges? Gazdag fehérjében és vitaminokban, különösen a barna rizsliszt. A rizslisztben az a jó, hogy könnyen beszerezhető, nem drága, és remek helyettesítője a fehér lisztnek. Tökéletesen alkalmas a gluténmentes diétában is a liszt kiváltására. Ismerd meg az előnyeit, és a felhasználását!
A rizslisztben az a legjobb, hogy szuperül helyettesíthető vele a búzaliszt: „ragad”, jó íze van, és egyszerű sütni-főzni vele. A tápértéke is hasonló, csak a kalóriatartalma magasabb, mint a búzalisztté. Ha több vitaminra vágysz, és esetleg fogyókúrázol is, akkor érdemesebb barna rizslisztet választani.
Miért több a barna rizsliszt tápanyagtartalma?
A barna és a fehér rizsliszt a feldolgozási folyamatnak köszönhetően különbözik, a barna rizsszemen ugyanis rajta marad a maghéj, csak a legkülső héjréteget távolítják el. A maghéjban rengeteg vitamin és ásványi anyag található, B-vitaminok, folsav, vas, magnézium, mangán és szelén, ennek köszönhetően lesz értékesebb a barna rizsliszt tápérték szempontjából a fehérnél. Magasabb rosttartalma miatt fokozza a jóllakottságérzést, ezért ha fogyókúrázol, akkor a barnát érdemesebb választani. Ám a konyhában mindkettőt egyformán széleskörűen és könnyedén lehet használni.
A rizsliszt előnyei
- gluténmentes, ezért remekül beilleszthető a gluténérzékenyek, illetve mindazok étrendjébe, akik számára nehézséget okoz a glutén megemésztése.
- kellő mennyiségben tartalmaz vízben nem oldódó rostokat, melyek támogatják az egészséges bélműködést, és gátolják a székrekedés kialakulását.
- a magas rosttartalom nem csupán az emésztést serkenti, jótékonyan hat az érrendszerre, a koleszterinszintre és a vércukorszintet is segíthet kordában tartani.
- a rizsliszt gazdag kalciumban, ezáltal támogatja a csontok egészségét is.
- a fehér rizsliszt kolint tartalmaz. Ez a vegyület gátolja a májban a zsír felhalmozódását, így támogatja a máj egészségének megtartását.
- cinktartalma az immunrendszer működését erősíti
- bőrszépítésre is használhatod bőrradír és arcmaszk formájában egyaránt.
Hogyan használd a konyhában a rizslisztet?
A rizslisztből készíthetsz remek tésztákat, kenyeret, sütiket és péksüteményeket. A fehér, a barna és a ragacsos rizsliszt egyaránt könnyen beszerezhető. Lássuk, melyik, mire való!
Fehér rizsliszt
A fehér rizsliszt előnye a semleges íz és a sima textúra. Érdemes 30-60 százalék arányban más lisztekkel keverni, így gyakorlatilag bármihez ideális, kenyérsütéshez, tésztakészítéshez, sűrítéshez. Zsíros, szárazabb tésztájú sütikhez kevésbé ajánlható.
Barna rizsliszt
A barna rizsliszt kellemes állagú, enyhe ízű. A maghéjtartalma miatt világosbarna árnyalatot kölcsönöz a belőle készült élelmiszernek. Akárcsak a fehéret, a barna rizslisztet is 30-60 százalékban érdemes más lisztekkel keverve használni.
Ragacsos rizsliszt
Zsírosabb tészták készítéséhez jobban alkalmas, mint a fehér vagy barna rizsliszt. Természetes nyúlóssága révén ideális tészták gyúrásához, valamint levesek, szószok és főzelékek sűrítésére. Más lisztekkel 40 százalékos arányban érdemes használni.
Kísérletezz a rizslisztekkel, próbálj ki velük minél több receptet, akkor is, ha nem vagy gluténérzékeny. Hiszen a rizsliszt kellemes újdonságot jelent a konyhában, amivel az ételeidet gazdagíthatod, és változatosabbá teheted a receptjeidet.
A cikk folytatásában: Gluténmentes rizslisztes palacsinta recept