Az édesburgonyát ne téveszd össze a burgonyával. Míg utóbbi hizlal, és gyorsan emeli a vércukorszintet, az édesburgonya cukorbetegek számára is ajánlott, mert segít stabilan tartani a vércukorszintet. Ráadásul tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal!
Az édesburgonya különösen gazdag értékes tápanyagokban. Az egyik leggazdagabb A-vitamin forrás. Bőségesen tartalmaz B-vitaminokat és a színét adó karotinoidok erős antioxidánsok. Gyulladáscsökkentő, emésztést segítő, diabétesz ellenes és rákellenes hatóanyagokkal is rendelkezik.
Íme, 5 kiváló étel, melyben az édesburgonya a főszereplő:
1.Töltött édesburgonya
Hozzávalók:
4 db közepes nagyságú édesburgonya
1 vörösbab konzerv
40 gramm morzsolt feta sajt
60 gramm sült, piros kaliforniai paprika
Kevés napraforgóolaj
Fél csokor petrezselyem
Só, bors
Elkészítés:
Vágjuk ketté az édesburgonyákat. Sütőben vagy mikróban süssük addig, míg ki nem tudjuk könnyen kanalazni a közepét, úgy, hogy egy nagy mélyedést vájunk a közepébe. A lecsepegtetett vörösbabot, feta sajtot, összedarabolt sült paprikát, két evőkanál napraforgóolajjal, apróra vágott petrezselyemmel, és a kikapart édesburgonya hússal összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A keveréket visszatöltjük az édesburgonya kivájt részébe, és sütőben felforrósítjuk 10 percig, így tálaljuk önmagában, salátával, vagy köretként.
2.Tonhalsaláta édesburgonyával
Hozzávalók:
3 db édesburgonya
2 db vörösbab konzerv
2 db olajos tonhalkonzerv
50 gramm reszelt sárgarépa
60 ml almaecet
Fél csokor bazsalikom
2 evőkanál napraforgóolaj
Elkészítés:
Süssük vagy pároljuk meg az édesburgonyákat. Hámozzuk meg, majd daraboljuk kockákra. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lecsepegtetett babot, az olajos tonhalat – amit darabokra törünk kézzel – a finomra reszelt répát, az almaecetet, evőkanálnyi morzsolt bazsalikomot, 2 evőkanál napraforgóolajat és sót. Adjuk hozzá az édesburgonya kockákat is, és máris tálalhatjuk.
3.Édesburgonya röszti mártogatóssal
Hozzávalók:
3 nagy édesburgonya
1 gerezd fokhagyma
2 tojás
2 evőkanál liszt
Só, bors,
Napraforgó olaj.
A mártogatóshoz majonéz, lime, szójaszósz.
Elkészítés:
Az édesburgonyákat meghámozzuk, és kis lyukú reszelőn lereszeljük. Megsózzuk, és félretesszük pihenni 10 percre, míg levet ereszt. Ezután kinyomkodjuk, borsozzuk, hozzáadunk két tojást, 2 evőkanál lisztet, egy finomra reszelt fokhagymát. Összedolgozzuk, és húspogácsa nagyságú darabokat teszünk belőle a forró olajba, ahol szétlapítgatjuk, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A mártogatóshoz 60 ml majonézt összekeverünk 2 evőkanál lime lével, és 1 evőkanál szójaszósszal.
4.Spagetti édesburgonyával
Hozzávalók:
2 db édesburgonya
340 gramm spagetti
Olívaolaj
1 kis kanál őrölt rozmaring
Só, bors
Kevés reszelt parmezán
Elkészítés:
Az édesburgonyákat mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk kockákra. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra, locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg őrölt rozmaringgal és sózzuk ízlés szerint. Süssük kb. 15 percig, vagy amíg megpuhul. Főzzük ki sós, forró vízben a spagettitésztát. Egy nagy tálban vagy lábosban keverjünk össze 20 dkg reszelt parmezánt, 2 evőkanál olívaolajat, és az édesburgonyákat, majd szűrőkanállal merjük ki a megfőtt tésztát, és emeljük át a tálba. Amennyi víz a tésztákon marad, annyi kell is, ne csöpögtessük le. Forgassuk át a tésztát a sajttal, olajjal, édesburgonya kockákkal, és már kész is.
5.Édesburgonya sült almával
Hozzávalók:
Fél kg édesburgonya
4-5 darab közepes alma (vagy körte)
1 közepes fej vöröshagyma
Csipet szárított kakukkfű
Olívaolaj
Só, bors
Elkészítés:
Az édesburgonyát mossuk és hámozzuk meg, kockázzuk fel. Az almákat vágjuk cikkekre, a hagymát karikákra. Egy tepsibe helyezzük el a hozzávalókat, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg alaposan olívaolajjal és szórjuk meg ízlés szerinti mennyiségű kakukkfűvel. Keverjük át, hogy a fűszer és olaj mindenhol érje a zöldségeket és gyümölcsöt, aztán sütőben süssük 200 fokon 35-40 percig aranybarna színűre. Önmagában vagy köretként is kiváló.
Jó étvágyat!
A cikk folytatásért kattints ide :Ezért érdemes édesburgonyát fogyasztani