A friss, zsenge, tavaszi zöldségek új életre keltik ízlelőbimbóinkat a téli nehéz ételek után. Tápláld a tested vitamindús, könnyű ételekkel, megmutatjuk hogyan!
Tavasszal végre ismét hozzájuthatunk a friss zsenge idényzöldségekhez: spenóthoz, borsóhoz, sárgarépához, retekhez, spárgához, üde salátákhoz, brokkolihoz, zsenge karalábéhoz, sóskához, újhagymához. Vétek lenne kihagyni az ezekből készíthető könnyű, mégis laktató ételeket, melyek feltöltik a tested vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal. Készíts ezekből a szuperegészséges hozzávalókból egészséges, könnyű, mégis laktató fogásokat. Íme, 4 receptünk hozzá:
Chilis csirkemell tavaszi zöldségekkel
Hozzávalók 2 személyre:
15 dkg zsenge zöldborsó
2 egész sárgarépa
1 karalábé
1 marék petrezselyemzöld
1evőkanálnyi vaj
5 dkg trappista sajt
1 dl tejföl
1 evőkanálnyi szezámmag
1 egész csirkemell
chili pehely, olaj, só
Elkészítés:
A zöldségeket tisztítsuk meg, és daraboljuk fel ízlés szerint csíkokra, kockákra vagy karikára. Kevés vajon dinszteljük őket 10 percig, majd tegyük egy kisebb tepsibe, sózzuk meg, és öntsük nyakon tejföllel, majd hintsük meg reszelt sajttal és a szezámmaggal. Süssük maximum 15 percig a sütőben. Ezalatt vágjuk csíkokra a csirkemellet, sózzuk meg, hintsünk rá mag nélküli chilipelyhet, és forró olajon hirtelen süssük meg. A sajtos zöldségköretre halmozva tálaljuk.
Rizses csirke tésztában
Hozzávalók 2 személyre:
1 egész csirkemell
10 dkg rizs
10 dkg zsenge zöldborsó
2 szál újhagyma
1 maréknyi petrezselyem
1 kisebb szál sárgarépa
olaj
vaj
só
natúr ételízesítő
csipetnyi kurkuma
1 csomag kész réteslap
Elkészítés:
A megtisztított, felaprított zöldségeket kevés vajon fedő alatt megpároljuk. Félretesszük. A serpenyőben a maradék zsiradékhoz teszünk olajat, majd a felkockázott csirkemellet magas tűzön megpirítjuk, sózzuk, és csipetnyi kurkumával ízesítjük. A rizst ételízesítős vízben puhára főzzük. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetünk 3 agy 4, egyenként megolajozott réteslapot. Erre halmozzuk az összekevert rizst, zöldségeket, összeaprított petrezselymet, és csirkehúst. A tetejét beborítjuk 3-4 olajozott réteslappal. Sütőben addig sütjük, míg a réteslap aranyszínű lesz.
Tejszínes töltött karalábé
Hozzávalók:
8 db zsenge karalábé
2 dl tejszín
1 evőkanálnyi liszt
1 marék petrezselyemzöld
2 evőkanálnyi vaj
5 dkg reszelt trappista sajt
4 szelet hajszálvékony császárhús
1db. tojás
10 dkg rizs
natúr ételízesítő
só, bors, cukor
Elkészítés:
A karalábékat megtisztítjuk, meghámozzuk, és a közepüket kivájjuk. Sós vízben megfőzzük őket 15-20 percig félpuhára. A rizst natúr ételízesítős vízben megpároljuk, majd összekeverjük a reszelt sajttal, a kivájt karalábéval, a vékony csíkokra metélt császárhússal, tojással, felaprított petrezselyemzölddel, 1 dl tejszínnel, sóval, csipetnyi cukorral, borssal ízlés szerint. Ezzel töltjük meg a karalábékat. A felolvasztott vajat összekeverjük a maradék tejszínnel és simára keverjük a liszttel. A töltött karalábékat tepsibe tesszük egymás mellé, majd a tejszínes keverékkel meglocsoljuk mindegyiket. Ízlés szerint még reszelt sajtot is tehetünk a tetejükre. Sütőben közepes lángon kb. húsz percig sütjük. Tálaláskor meghintjük petrezselyemzölddel.
Angolborsó
Hozzávalók 2 személyre:
1 egész csirkemell
70 dkg friss zsenge zöldborsó
natúr ételízesítő
cukor
liszt
olaj
só, bors.
Elkészítés:
Lisztben meghempergetjük a vékony szeletekre vágott csirkemellet, majd forró olajon egy percig megsütjük hirtelen az egyik felét, majd a másikat. Ezután ráöntjük a zöldborsót, felengedjük annyi ételízesítős vízzel, amennyi ellepi, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt takarékon addig pároljuk, míg meg nem puhul a borsó.
Jó étvágyat!