A saláták nem főételek, mégis nélkülözhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak. A saláták rengeteg vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst és rostot biztosítanak testünk számára. Önmagukban ideális fogyókúrás fogások, ám főtt tésztával máris egy laktató és tartalmas étellé varázsolhatók.
Egy könnyű tésztasaláta remek, egészséges és vitamindús étel egy nyári vacsorához. Érdemes nyáron kihasználni a bőséges zöldségkínálatot, és feltölteni vitaminraktárainkat egészséges finomságokkal.
Bemutatunk 3 nyári tésztasaláta receptet, melyek durumtésztával és vegán öntettel készülnek, így vegánok is fogyaszthatnak.
1.Tésztás vegán lencsesaláta recept
Gyors, finom fehérje és rostdús saláta üdítő, uborkás-kapribogyós öntettel.
Hozzávalók 2 adaghoz:
20 dkg durum masni tészta
20 dkg lencse
8 szem érett, édes paradicsom
Az öntethez:
4 evőkanál fehérborecet vagy citromlé
4 evőkanál olívaolaj
4 apróra vágott uborka
egy csokor apróra vágott petrezselyem
5 szál felkarikázott újhagyma
2 evőkanál felaprított kapribogyó
só, bors
Elkészítése:
A lencsét főzd puhára, és tedd egy nagy keverőtálba. A vízben, amiben főtt, kifőzheted a tésztát is. A paradicsomokat csumázd ki, és darabold fel. Az öntet hozzávalóit keverd össze alaposan egy edényben, majd öntsd a lencsére, és add hozzá a tésztát is. Keverd össze alaposan, és frissen tálald.
2.Ezerszínű zöldséges vegán tésztasaláta
Ezt a salátát ezerszínűnek kereszteltük, olyan sok, színes, friss és egészséges zöldség van benne.
Hozzávalók 3-4 személyre:
egy fejes saláta
egy fél fej radicchio saláta
egy darab uborka
4 szem édes paradicsom
négy szál újhagyma
2 piros kaliforniai paprika
3 szem retek
2 evőkanál tökmag
2 evőkanál napraforgómag
citromlé
4-6 evőkanál extra szűz olívaolaj
30-40 dkg durum kagylótészta
só
Elkészítése:
A zöldségeket tisztítsd meg, és darabold fel tetszőlegesen. Keverd össze egy nagy tálban. Ízesítsd sóval, olívaolajjal és citromlével, és add hozzá a magvakat is. A durumtésztát főzd ki sós vízben, hideg víz alatt hűtsd le kissé, majd keverd a zöldségekhez. Máris kínálhatod!
3.Tésztás vegán cukkinisaláta szójamajonézzel
A cukkinit kínálhatod frissen, nyersen ehhez a salátához, de kissé meg is piríthatod, ahogy neked tetszik. A szójamajonézt ne felejtsd el a tetejéről!
Hozzávalók 2-3 személyre:
2 friss cukkini
citromlé
só
olívaolaj
30 dkg durumtészta spagettitészta
Az öntethez:
2 db egy cm vastag tofuszelet
1,5-2 dl szójatej
2 evőkanál citromlé
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
Elkészítése:
Az öntet hozzávalót – tofut, citromlevet, fokhagymát, olívaolajat, sót, borsot - turmixold össze annyi szójatejjel, hogy önthető, krémes állagot kapjál. Ízlés szerint ízesítsd sóval és borssal. A cukkinit vágd vékony karikákra, ízesítsd sóval, és citromlével, majd keverd össze a kifőtt durumtésztával. A szójamajonézzel meglocsolva kínáld, de össze is keverheted vele az egész salátát.
Jó étvágyat a friss, nyári vegán tésztasalátákhoz!
A cikk folytatásában: Vegán cukkinis spagetti,amely nagyon finom és laktató is