A saláták nem főételek, mégis nélkülözhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak. A saláták rengeteg vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst és rostot biztosítanak testünk számára. Önmagukban ideális fogyókúrás fogások, ám főtt tésztával máris egy laktató és tartalmas étellé varázsolhatók.

Színes tészta saláta

Egy könnyű tésztasaláta remek, egészséges és vitamindús étel egy nyári vacsorához. Érdemes nyáron kihasználni a bőséges zöldségkínálatot, és feltölteni vitaminraktárainkat egészséges finomságokkal.

 Bemutatunk 3 nyári tésztasaláta receptet, melyek durumtésztával és vegán öntettel készülnek, így vegánok is fogyaszthatnak.

 

1.Tésztás vegán lencsesaláta recept

 

Gyors, finom fehérje és rostdús saláta üdítő, uborkás-kapribogyós öntettel.

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

20 dkg durum masni tészta

20 dkg lencse

8 szem érett, édes paradicsom

Az öntethez:

4 evőkanál fehérborecet vagy citromlé

4 evőkanál olívaolaj

4 apróra vágott uborka          

egy csokor apróra vágott petrezselyem

5 szál felkarikázott újhagyma

2 evőkanál felaprított kapribogyó

só, bors

 

Elkészítése:

A lencsét főzd puhára, és tedd egy nagy keverőtálba. A vízben, amiben főtt, kifőzheted a tésztát is. A paradicsomokat csumázd ki, és darabold fel. Az öntet hozzávalóit keverd össze alaposan egy edényben, majd öntsd a lencsére, és add hozzá a tésztát is. Keverd össze alaposan, és frissen tálald.

 

2.Ezerszínű zöldséges vegán  tésztasaláta

 

Ezt a salátát ezerszínűnek kereszteltük, olyan sok, színes, friss és egészséges zöldség van benne.

 

Hozzávalók 3-4 személyre:

egy fejes saláta

egy fél fej radicchio saláta

egy darab uborka

4 szem édes paradicsom

négy szál újhagyma

2 piros kaliforniai paprika

3 szem retek

2 evőkanál tökmag

2 evőkanál napraforgómag

citromlé

4-6 evőkanál extra szűz olívaolaj

30-40 dkg durum kagylótészta

 

Elkészítése:

A zöldségeket tisztítsd meg, és darabold fel tetszőlegesen. Keverd össze egy nagy tálban. Ízesítsd sóval, olívaolajjal és citromlével, és add hozzá a magvakat is. A durumtésztát főzd ki sós vízben, hideg víz alatt hűtsd le kissé, majd keverd a zöldségekhez. Máris kínálhatod!

 

3.Tésztás vegán cukkinisaláta szójamajonézzel

 

A cukkinit kínálhatod frissen, nyersen ehhez a salátához, de kissé meg is piríthatod, ahogy neked tetszik. A szójamajonézt ne felejtsd el a tetejéről!

 

Hozzávalók 2-3 személyre:

2 friss cukkini

citromlé

olívaolaj

30 dkg durumtészta spagettitészta

Az öntethez:

2 db egy cm vastag tofuszelet

1,5-2 dl szójatej

2 evőkanál citromlé

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

 

Elkészítése:

Az öntet hozzávalót – tofut, citromlevet, fokhagymát, olívaolajat, sót, borsot - turmixold össze annyi szójatejjel, hogy önthető, krémes állagot kapjál. Ízlés szerint ízesítsd sóval és borssal. A cukkinit vágd vékony karikákra, ízesítsd sóval, és citromlével, majd keverd össze a kifőtt durumtésztával. A szójamajonézzel meglocsolva kínáld, de össze is keverheted vele az egész salátát.

 

Jó étvágyat a friss, nyári vegán tésztasalátákhoz!

A cikk folytatásában: Vegán cukkinis spagetti,amely nagyon finom és laktató is


 Hirdetés