A hideg uborkaleves igazi frissítő, könnyű, nyári finomság. Hagyományosan tejtermékkel főzzük, vajjal, valamint tejföllel vagy tejszínnel, ám nagyon könnyű vegán változatban is elkészíteni, ami nem kevésbé lesz ínycsiklandó. Kínáld ebédre, vacsorára, vagy akár egy nehezebb fogás mellé előételként.
Az uborkaleves növényi tejjel készítve is selymesen krémes állagú lesz, és elbűvölően frissítő lehűtve a nagy melegben. Bemutatunk 3 vegán uborkaleves receptet, melyet laktóz- és gluténérzékenyek is nyugodt szívvel fogyaszthatnak. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ideális. Receptjeink 2-3 személyre szólnak.
Nyári frissítő uborkaleves 1.recept
Krémes, szójatejes uborkaleves recept, melyet a friss kapor tesz ellenállhatatlanná.
Hozzávalók:
2 evőkanál napraforgóolaj
5 közepes uborka
3 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
750 ml zöldség alaplé vagy vegán ételízesítős víz
egy csokor kaporzöld
250 ml szójatej
só, bors
Elkészítése:
Készítsd elő a zöldségeket: a fokhagymagerezdeket zúzd össze, a vöröshagymát vágd finomra. Az uborkát ne hámozd meg, a héjában van a legtöbb értékes vitamin és antioxidáns. Csak mosd meg alaposan és kockázd fel. Egy edényben hevítsd az olajat, tedd rá a felaprított zöldségeket, hagymát fokhagymát és uborkát. Mikor üvegesre dinsztelődtek, öntsd fel a zöldség alaplével, vagy ha az nincs, akkor vegán ételízesítős vízzel, add hozzá a felaprított kaprot, és főzd puhára az uborkákat 15-20 perc alatt. Ezután ízesítsd sóval, borssal, és turmixgépben vagy botturmix segítségével turmixold sima állagúra a levest. Öntsd hozzá a szójatejet, keverd át vele, majd hűtsd le, és hidegen kínáld.
Nyári frissítő uborkaleves 2.recept
Ehhez a recepthez főznöd sem kell, elég hozzá egy turmixgép, és a leves pár perc alatt elkészül.
Hozzávalók:
2 nagy kígyóuborka
300-400 ml hideg mandulatej
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
5 friss bazsalikomlevél
egy darab édes alma
fél citrom leve
piros kaliforniai paprika
mandulaszeletek
só
Elkészítése:
A fokhagymát és vöröshagymát pucold meg. Utóbbit negyedeld. Az almát és az uborkát mosd meg, és darabold fel. Tedd a hozzávalókat – zöldségeket, almát, szójatejet, bazsalikomot, fél citrom levét és mandulatejet – a turmixba. Turmixold simára a levest annyi mandulatejjel, hogy az ízlésednek megfelelő sűrűséget kapjál. Sózd meg amennyire szükséges. Tálaláskor díszítésnek tegyél a tetejére felkockázott piros kaliforniai paprikát és szórd meg mandulaszeletekkel. Hideg mandulatejjel készítve hűtened sem kell a levest, azonnal fogyaszthatod, és máris felfrissít.
Nyári frissítő uborkaleves 3.recept
Ebben a receptben avokádóval gazdagítjuk az uborkalevest, így tesszük még egészségesebbé, hiszen az avokádó nem csak gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, hanem remek Q10 koenzim és omega-3-zsírsav forrás is.
Hozzávalók:
egy nagy kígyóuborka
egy evőkanál felaprított, friss kapor
egy gerezd fokhagyma
fél citrom leve
egy pohár kókusztej vagy más növényi tej, vagy víz
egy közepes avokádó
só
Elkészítése:
Az uborkát mosd meg, nem kell meghámozni, csak darabold fel. Az avokádót vágd félbe, vedd ki a magját, majd a húsát evőkanállal kanalazd ki a héjából. A fokhagymát tisztítsd meg. Tedd turmixba az uborkadarabokat, az avokádó húsát, a fokhagymákat, a kaprot, a citromlevet és a növényi tejet vagy vizet, és turmixold krémesre. Sózd ízlés szerint. Lehűtve kínáld. Tálaláskor tégy félbevágott koktélparadicsomot a leves tetejére, és kevés snidlinget vagy felaprított újhagymát.
Az uborkalevesek 5-6 napig is elállnak a hűtőszekrényben, és akár 2 hónapra is lefagyaszthatod őket, de azért frissen az igazi!
A cikk folytatásában: 3 zöldséges vegán fogás egyszerűen és gyorsan