Biztosan te is hallottál már arról, hogy a zab egészséges táplálék, de nem biztos, hogy tudod, miben is rejlik tulajdonképpen a zab jótékony hatása. Leginkább úgy ismerheted, mint a zabkása alapanyagát, sőt az áruházak polcain is egyre több zabkészítménnyel találkozhattál már. De mitől ilyen népszerű valójában ez a gabona?

Mi is a zab?

Ki hinné, hogy réges-régen, mint gyomnövényt ismerték az emberek a zabot. A Római Birodalomban kezdték el élelemként fogyasztani. Egy amerikai professzor kezdte vizsgálni a zab vércukorszintre gyakorolt pozitív hatását és a kísérletezések során vették észre, hogy a koleszterinszintre is jó hatással van. Köztudott, hogy rengeteg vízoldékony rostot tartalmaz, ami által az egészséges táplálkozás és a fogyókúra elengedhetetlen részét képezi. Gazdag E és B vitaminban, sok benne a vas, a kálium, a kálcium, a magnézium és a foszfor és nagy a fehérjetartalma is.

A zab jótékony hatása

Magas rosttartalmát nem lehet elégszer kihangsúlyozni. E tulajdonsága miatt nevezhetjük a bélrendszer takarítójának is. Rendszeres fogyasztása megvéd a vastagbélráktól és egyéb emésztőrendszeri megbetegedésektől. Nagyon jó szénhidrátforrás, ugyanakkor a többi gabonával szemben nem tartalmaz glutént. Csökkenti a vércukorszintet, a vérnyomást és a koleszterinszintet. Növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, a koncentrációt, a gyorsaságot és a kitartást. Ezekért a tulajdonságaiért a sportolók étrendjének is szerves részét képezi. Gyulladáscsökkentő és bőrszépítő hatása miatt a szépségipar is előszeretettel használja különböző készítményekben. Lúgosítja a szervezetet és regenerálja az idegrendszert. A legújabb kutatások szerint segít a rák megelőzésében is.

Hogyan fogyasszuk? Zabpehely vagy zabkorpa?

Elsőként neked is biztos a zabpehelyből készült zabkása – mint egészséges reggeli – jut eszedbe. Ennél azonban sokkal többféleképpen fogyaszthatjuk a zabot. A pehely már egy feldolgozott formája, ezért igazán a korpa változata, mint természetes formula az igazán jó választás. Arról nem is beszélve, hogy szinte mindenféle ételbe belekeverhető ebben a formában. Használható liszt és morzsa helyett, sűrítő anyagként főzelékbe, vagy húsok bundázásához. Felhasználhatod fasírozott készítéséhez vagy akár túrógombóchoz. Készíthetsz belőle süteményt vagy különböző édességeket is.

Mint látod, a zab egy szuper élelmiszer, rengeteg jó dolgot tartalmaz, nagyon sok pozitív hatással és sokféle felhasználási móddal. Amit sokan nem is tudnak róla, hogy kedélyjavító hatása is van. Igazán semmi nem szól ellene, hogy beépítsd a mindennapi étrendedbe és kiaknázd a benne rejlő lehetőségeket.

Zabkorpa jótékony hatása: székrekedés ellen is hatásos


 Hirdetés