Valljuk be őszintén, a sült krumplinál nem sok finomabb és egyszerűbb étel létezik a földön. Nem véletlen, hogy az egyik legnagyobb kedvenc, és szerencsére a vegetáriánusoknak sem kell lemondani az élvezetéről. A sült krumpli olajban sütve kevés sóval önmagában is remek, de pár aprósággal meg lehet bolondítani, hogy izgalmasabbá tegyük.
A sült krumplit nagyon sokféle zöldséggel, fűszerrel és öntettel lehet kombinálni, hogy még finomabbá tegyük. Próbáld ki a következő vegetáriánus sült krumpli recepteket, melyek önmagukban is remek fogást kínálnak egy könnyű ebédhez vagy vacsorához.
1.Sült krumpli kapros-joghurtos öntettel
Hozzávalók (3 személyre):
45 dkg krumpli
3 szál újhagyma
egy evőkanál napraforgómag
egy kis csokor kapor
3 evőkanál majonéz
4 evőkanál joghurt
kávéskanálnyi citromlé
napraforgóolaj
csipet cukor
csipet só
Elkészítése:
A burgonyát hámozd meg, és kockázd fel. Forró napraforgóolajban süsd ki. Az újhagymát karikázd fel vékonyan, és keverd össze az öntet hozzávalóit, majonézt, joghurtot, citromlevet, felaprított kaprot, keverd bele a hagymát, és sózd, borsozd ízlés szerint. Ezzel locsold meg a krumplit, de mártogatósként is használhatod.
2.Krémsajtos sült burgonya
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg burgonya
10 dkg tökmag
2 szál halványítózeller (angolzeller)
két szál újhagyma
400 gramm tejszínes krémsajt
1 dl tejföl
tej
növényi olaj
só
bors
Elkészítése:
A burgonyát vágd félbe, szórd meg kevés olajjal, és süsd aranyszínűre. A tökmagot közben törd össze kisebb darabokra. A zellerszárakat vékonyan szeleteld fel. A sajtot keverd össze a tökmaggal, zellerrel, tejföllel, felaprított újhagymával, és annyi tejet adjál hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen. Sózd, borsozd ízlés szerint. A sült burgonyafeleket a mellé kínált öntettel tálald.
3.Fokhagymás-petrezselymes sült krumpli
Hozzávalók:
1 kg burgonya
másfél evőkanál fokhagymapor
egy marok felaprított petrezselyemzöld
3 evőkanál növényi olaj
só
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 200 fokra. A burgonyát hámozd meg, és kockázd fel nagyobb darabokra. Egy tálban keverd össze a burgonyakockákat, fokhagymaport, petrezselymet, petrezselyemzöldet, növényi olajat, sót, majd sütőpapírral bélelt sütőlapon terítsd szét a burgonyát. 200 fokon süsd 40-45 percig, míg aranybarna lesz a burgonya. Forrón tálald.
4.Sajtos fokhagymás sült burgonya
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg újburgonya
1,5 dl napraforgóolaj
egy evőkanál szárított, morzsolt oregánó vagy rozmaring (amelyik fűszert szereted)
másfél teáskanál fokhagymapor
reszelt sajt
só
bors
Elkészítése:
A napraforgóolajat kis tálkában keverd össze a fokhagymaporral, zöldfűszerrel, sóval, borssal. Az újburgonyákat alaposan mosd meg, és tedd fel főni. Mikor már annyira megpuhultak, hogy villával könnyen megszúrhatók, tedd ki a burgonyákat sütőlappal bélelt sütőpapírra, és villával nyomjál rájuk egyet-kettőt, hogy kilapuljanak. Locsold meg mindegyiket a fűszeres-olajjal, majd sütőben süsd 200 fokon kb. 15 percig, míg ropogós, aranybarnára sül a burgonyák teteje. Így is nagyon finom, de reszelt sajttal megszórva is kínálhatod.
5.Zöldfűszeres, vajas sült burgonya
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg kis szemű újburgonya
egy evőkanál olívaolaj
1 dl olvasztott vaj
3 evőkanál vegyes, friss zöldfűszer: bazsalikom, petrezselyem, oregánó, kakukkfű
só
bors
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 200-220 fokra. A burgonyákat alaposan mosd meg, töröld szárazra, majd mindegyiket vágd be 3-4 mm szélességű szeletekre, de úgy, hogy ne vágd szét a burgonyákat, csak legyenek ¾ részig bevagdalva. Sütőpapírral bélelt sütőlapra fektesd a burgonyákat a bevágott
felükkel felfelé, kend vagy locsold meg olívaolajjal, sózd, borsozd, és süsd 25 percig, míg kívül ropogósak, belül puhák lesznek. Eközben keverd össze az olvasztott vajat a zöldfűszerekkel, és a már kissé szétnyílt burgonyák tetejét locsold meg vele. Forrón tálald, de ha reszelt sajttal szereted, hintsél rá sajtot, és tedd vissza még 5 percre a sütőbe, míg rá nem olvad a sajt.
Jó étvágyat!
A cikk folytatásában: 5 egészséges fogás édesburgonyából