A cukkini nagyon egészséges és sokoldalúan felhasználható alapanyag a konyhában. Sütve, párolva, főzve, salátának, levesnek, főzeléknek, smoothie-nak is remek, de kiváló töltve és vagdaltként, húspótlóként is fogyasztható. Mutatunk neked 3 ízletes cukkinis receptet, melyből kihagytuk a húst, így szuper húsmentes napot tarthatsz velük.
A vegetáriánus konyhából nem hiányozhat egy olyan ezerarcú zöldség, mint a cukkini. Hoztunk neked 3 finom cukkinis receptet nem csak vegetáriánusoknak, hiszen a húsevők hús mellé is fogyaszthatják ezeket.
1.Sült cukkinis burgonya
Egy végtelenül egyszerű recept cukkinival és burgonyával a főszerepben, kevés fűszerrel megbolondítva.
Hozzávalók:
50 dkg cukkini
50 dkg burgonya
4-5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szárított tárkony
5 dl tejföl
növényi olaj
só, bors
Elkészítése:
A tepsit vagy tűzálló üvegtálat olajozd ki, majd fektesd bele felváltva a cukkini és burgonyakarikákat. Egy tálkában keverd össze a tejfölt, a lereszelt fokhagymagerezdeket, a szárított tárkonyt, és sózd-borsozd ízlés szerint. Öntsd a zöldségek tetejére, löttyints hozzá még egy kevés olajat, és 220 fokon süsd 20-25 percig, míg a teteje meg nem pirul.
2.Kapros cukkinifőzelék
A cukkiniból legalább olyan finom főzelék készíthető, mint a tökfőzelék, de mégis egy kis változatosságot visz az étrendünkbe.
Hozzávalók:
1 kg cukkini
1 fej vöröshagyma
egy csokor friss kapor
zabpehelyliszt
1 kis pohár tejföl
olívaolaj vagy napraforgóolaj
só, csipet cukor
Elkészítése:
A hagymát vágd finomra, és olajon dinszteld üvegesre. Add hozzá a legyalult cukkinit – de kockákra is vághatod, ez saját ízlésedtől függ. Kicsit dinszteld a cukkinit a forró olajon - vigyázz, mert hamar megpuhul -, add hozzá a finomra vágott kaprot, majd engedd fel vízzel. Sózd ízlés szerint, és adj hozzá egy csipetnyi cukrot. Egy evőkanál zabpehelylisztet keverj el simára a tejfölben, és végül keverd bele a főzelékbe. Mikor felforrt, már készen is van.
3.Sajtos-tejfölös cukkinilepény
Ezt az ízletes cukkinilepényt imádni fogod, egyszerűen remek reggelire, főfogásnak vagy tartalmas uzsonnának is.
Hozzávalók:
1 kg cukkini
2 fej vöröshagyma
egy csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
3 tojás
3 evőkanál liszt vagy zabpehelyliszt
só, bors
növényi olaj
a tetejére tejföl és reszelt sajt
Elkészítése:
A cukkinik két végét vágd le, és reszeld le káposztareszelőn. A finomra vágott vöröshagymát dinszteld üvegesre olajon, majd add hozzá a finomra reszelt fokhagymát és a finomra vágott petrezselymet. A reszelt cukkinit keverd össze a tojással és a liszttel. Sózd, borsozd, és keverd hozzá a petrezselymes hagymákat. Tapadásmentes serpenyőben forrósíts kevés olajat, és a cukkinis massza felét vagy harmadát simítsd el benne. Közepes lángon süsd, míg a massza alja összeáll. A lepényt csúsztasd ki egy nagy tányérra, majd borítsd rá a serpenyőt, és fordítsd bele a lepényt. Így a sült fele lesz felül, és az alját is megsütheted. Mikor elkészült, megkenheted tejföllel a tetejét, és megszórhatod reszelt sajttal, így még tartalmasabb lesz.
Jó étvágyat!
A cikk folytatásában megmutatjuk, hogyan készíts vegetáriánus cukkini fasírtot