Köretet nem csak húsok mellé fogyaszthatsz. Húspótló ételek, vegán pörköltek, grillezett zöldségek mellé is fontos finom köretet fogyasztani. Vacsorára akár főételként is felszolgálhatod ezeket. A vegán zöldségköretek nagyon egészségesek, ízletesek, és változatosan elkészíthetők. Próbáld ki ezeket az egyszerű, finom recepteket.

A zöldségköretek nagyon fontos szerepet töltenek be a táplálkozásban, értékes vitamin-, ásványi anyag- és rostforrások. Ám nem csupán a vegán étrendből, hanem a húsevők étlapjáról sem hiányozhatnak. A következő vegán zöldségköret tippeket mindenkinek ajánlott elkészíteni.

 

1.Hagymás burgonyasaláta

 

Ehhez a recepthez vöröshagymát is használhatsz, ám a salátahagyma íze enyhébb, ezért kellemesebb lesz a salátába, mivel nyersen kerül bele.

 

Hozzávalók:

1 kg burgonya

3-4 salátahagyma

citromlé vagy ecet

só, bors, cukor

 

Elkészítése:

A szükséges mennyiségű burgonyát héjában főzd meg. A hagymát hajszálvékony karikákra vágd fel. Mikor a burgonya megfőtt, hámozd meg, és karikázd fel vékony szeletekre. Sózzad meg, és tedd

egy nagy porcelán, kerámia vagy üveg salátástálba. Keverd hozzá a hagymakarikákat is. Öntsd fel annyi borsos, cukros, citromleves vízzel, hogy éppen ellepje a burgonyát. A vizet ízlés szerinti mennyiségű cukorral, borssal és citromlével (vagy ecettel) ízesítsd, ez teljesen rád van bízva, mennyire szereted pikánsan és erősen.

 

2.Gombás rizs

 

A gombás rizs finom, fehérjedús vegán köret, melyet szabadon gazdagíthatsz további zöldségekkel, például borsóval, répával, kaliforniai paprikával, karfiollal, brokkolival, cukkinival. Mi most az alapreceptet mutatjuk be.

 

Hozzávalók:

20 dkg rizs

15 dkg csiperkegomba

1 kis vöröshagyma

petrezselyemzöld

napraforgóolaj

vegán ételízesítő szárított zöldségekből

só, bors

 

Elkészítése:

Vágd finomra a vöröshagymát, és dinszteld üvegesre az olajon. A rizst pirítsd meg az olajon, majd tedd hozzá a felszeletelt gombát, és dinszteld félpuhára. Bármilyen zöldséggel gazdagítanád a köreted, azokat a zöldségeket is ekkor add az olajhoz. Ezután öntsd fel kb. a rizsmennyiségnél kétszeres mennyiségű vízzel, ízesítsd ételízesítővel, és fedő alatt főzd puhára, míg a rizs meg nem puhul.

 

3.Paprikás-paradicsomos köret

 

Ez egy szaftosabb zöldségköret, ezért grillezett tofu vagy szárazabb húspótló finomságok, vegán fasírtok mellé ajánljuk.

 

Hozzávalók:

70 dkg paprika

25 dkg paradicsom

egy fej vöröshagyma

napraforgóolaj

zöldfűszerek, só, bors ízlés szerint

 

Elkészítése:

A paprikát, paradicsomot karikázd fel, a hagymát vágd finomra. Napraforgóolajon dinszteld üvegesre a hagymát, dobd rá a paradicsomot, picit dinszteld, végül add hozzá a paprikát is. Fedő alatt dinszteld a paprikát roppanós puhára. Sózd, borsozd ízlés szerint. Ez egy lecsóhoz hasonló köret, de többféle zöldfűszerrel – például rozmaringgal, bazsalikommal, oregánóval vagy tárkonnyal - megbolondíthatod, és akkor egészen más karaktert adhatsz az ételnek.

 

4.Cukkiniköret

 

Egyszerű, finom és könnyű ez a pirított cukkiniköret.

 

Hozzávalók:

cukkini

növényi olaj

só, bors ízlés szerint

szükség esetén liszt, sörélesztőpehely

 

Elkészítése:

A szükséges mennyiségű cukkinit mosd meg és karikázd fel. Ne hámozd meg, mert akkor túl puha lesz. Napraforgóolajon pirítsd meg annyira, hogy arany színt kapjon, addig biztosan roppanós puha lesz. Ha elkészült, szedd papírtörlőre, és sózzad, borsozzad ízlés szerint. Tartalmasabbá teheted, ha sütés előtt vékonyan meghempergeted lisztben. Gazdagabb íze lesz, ha megszórod sörélesztőpehellyel.

 

5.Csicseriborsós zöldségköret

 

Igazi színkavalkád ez a zöldségekben gazdag köret fehérjedús csicseriborsóval.

 

Hozzávalók:

20 dkg kelbimbó vagy kelkáposzta

2 kaliforniai paprika (zöld, piros vagy sárga)

2 cukkini

5 szál spárga

150 gramm gomba

4 evőkanál citromlé

1 csicseriborsó konzerv

csipetnyi őrölt kömény

csipetnyi chilipor

csipetnyi fokhagymapor

csipetnyi őrölt paprika

só, bors

növényi olaj

tahini szósz

 

Elkészítése:

A friss zöldségeket darabold fel tetszés szerint szeletekre, kockákra, keverd őket össze, ízesítsed tahini szósszal, azzal is keverd át, majd terítsd szét a zöldségeket sütőlapon. Süsd őket, míg roppanós puhák lesznek. A konzerv csicseriborsót csepegtesd le, és töröld szárazra papírtörlővel. A fűszerporokkal és kevés növényi olajjal keverd össze, majd sütőlapon 200 fokon 25 perc alatt süsd.

A folytatásban mutatunk neked: 3 zöldséges vegán fogást egyszerűen és gyorsan


 Hirdetés