Kedvenc magyaros ételeink többsége roskadásig van hússal, és az első kérdések egyike, mikor áttérünk a vegán életmódra, hogy vajon hogyan fogunk lemondani ennyi finom fogásról, melyeket eddig úgy imádtunk. Szerencsére minden húsos ételnek létezik vegán változata, de magunktól is kitalálhatunk ízletes, magyaros vegán recepteket.
Hoztunk neked egy kis ízelítőt magyaros vegán ételreceptekből, melyeket érdemes kipróbálni!
Íme, 5 egyszerű, magyaros vegán fogás!
1.Tofus vegán lecsó
A lecsó önmagában is vegán étel, ha kimarad belőle a hústermék, de vegánosabbá teheted, ha tofuval gazdagítod.
Hozzávalók:
6 db paprika
3-4 db paradicsom
30 dkg tofu
egy teáskanál őrölt pirospaprika
natúr vegán ételízesítő
növényi olaj
só
Elkészítése:
A finomra vágott hagymát olajon dinszteld üvegesre. Add hozzá a felkockázott paradicsomot, dinszteld puhára, majd mehet rá a felkarikázott paprika. Ízesítsd sóval, ételízesítővel, pirospaprikával. Mikor már majdnem roppanós puha a paprika, tedd hozzá a kis kockákra vágott tofut, és fedő alatt párold a lecsót készre.
2.Vegán Töltött káposzta
A töltött káposzta igazán magyaros étel, de vajon hogyan készíthető el sertéshús nélkül vegán változatban? Megmutatjuk!
Hozzávalók:
300 gr füstölt tofu
200 gramm füstölt hajdina csemegekolbász
2 dl szójagranulátum
4 dl hajdina gabona
1 kg savanyú káposzta
savanyított káposztalevelek
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika
őrölt kömény
só, bors
vegán ételízesítő
növényi olaj
növényi tejföl
Elkészítése:
A szójagranulátumot áztasd be forró, vegán ételízesítős vízbe. A tofut kockázd fel, a hajdinakolbászt karikázd fel. Növényi olajon dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát, adj hozzá egy evőkanál pirospaprikát, és kevés őrölt köményt. A pörköltalapra dobd rá a megpuhult szójagranulátumot, a tofut, a hajdinakolbászt, és a félig megfőzött hajdinát. Alaposan keverd össze. Ízesítsd sóval, borssal. Párold pár percig, majd töltsd meg a káposztaleveleket a szójás pörkölttel. Egy fazék aljába tedd a szálas savanyúkáposztát, majd a tetejére halmozd a káposztatöltelékeket. Öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ízesítsd ételízesítővel. Fedő alatt főzd körülbelül egy órát. Növényi tejföllel kínáld.
3.Vegán Töltött paprika
A magyaros töltött paprikát sem kell nélkülöznöd, ha vegán életmódra váltottál. Húsmentes változata igazán finom és laktató.
Hozzávalók:
6 nagyobb paprika
2 dl vegyes zöldség apróra felvágva: sárgarépa, hagyma, cukkini
4 dl rizs
2 dl szójagranulátum
vegán ételízesítő
bazsalikom, majoránna
só, bors
növényi olaj
A paradicsommártáshoz:
2 dl sűrített paradicsom
Stevia édesítőszer
keményítő
vegán ételízesítő
só
Elkészítése:
Vegán ételízesítős vízben főzd puhára a rizst. A vegyes zöldségeket párold puhára. Keverd össze a rizst a zöldségekkel, az ételízesítős vízbe áztatott és kinyomkodott szójagranulátumot, a fűszereket, és töltsd meg vele a paprikákat. A töltött paprikákat engedd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzd puhára. A sűrített paradicsomot hígítsd fel 1 dl vízzel, keverd hozzá a keményítőt, ízesítsd ételízesítővel, sóval, és cukorral vagy Stevia cseppekkel, és öntsd a megfőtt paprikákhoz. Keményítővel vagy vízzel sűrítheted vagy hígíthatod a szószt, ha nem találtad el a sűrűségét. Főtt burgonyával kínáld.
4.Vegán Karfiolpörkölt
Pörköltet zöldségekből is készíthetünk. Ezt a receptet most kedvenc zöldségünkkel, karfiollal a főszerepben főzzük.
Hozzávalók:
1 fej karfiol
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál sűrített paradicsom
2 evőkanál tönkölyliszt
őrölt pirospaprika
majoránna
só, bors
növényi olaj
Elkészítése:
Szedd a karfiolt kisebb rózsákra, majd sós vízben forrald fel néhány percig. Szűrd le. A finomra vágott hagymát dinszteld üvegesre olajon, add hozzá a karfiolt, reszelt fokhagymát, és fedő alatt párold roppanós puhára. Szórd hozzá a lisztet, pirospaprikát, és öntsd fel egy pohár vízzel. Keverd hozzá a paradicsompürét, fűszerezd, és főzd puhára a karfiolt. Rizzsel tálald.
5.Vegán Rakott burgonya
Egy hamisítatlan kolbászos rakott burgonya minden húsimádó vágya, de ha vegán lettél, akkor sem kell lemondanod erről a finom, magyaros fogásról.
Hozzávalók:
6 szem burgonya
1 szál gabonakolbász
300 gramm tofu
4 dl szójatejföl
só, bors
növényi olaj
A burgonyát főzd meg héjában a szokásos módon, és ha meghámoztad, karikázd fel. A tofut darabold fel, ez helyettesíti a tojást. A kolbászt karikázd fel. Egy tűzálló edényt olajozz ki, és szép sorban fektesd le vegyesen a tofudarabokat, kolbászkarikákat, burgonyát. Közben sózd, borsozd. A tetejét öntsd le szójatejföllel. Tedd előmelegített sütőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Jó étvágyat!
A cikk folytatásában mutatunk neked egy Vegán cukkinis spagettit,amely nagyon finom és laktató is