Akár fogyni szeretnél, akár ételallergiás vagy, ezt a finom "mentes" chilis sárgaborsó krémlevest bátran fogyaszthatod. Ez a mindenmentes chilis sárgaborsó krémleves hús, tojás, tej, liszt, glutén mentes, ráadásul a fogyókúrába is beilleszthető, mert laktató, de még sem hizlal.
Tudtad, hogy a sárgaborsó, valójában egy zöldborsó, amelyet a feldolgozás során egyszerűen lehántolnak, így kapja ezt a ragyogó sárga színét. Ezért is hívják gyakran feles borsónak.
A sárgaborsó egy remek fehérje forrás, valamint kálium, kalcium, foszfor, magnézium, valamint A-, B3-, és folsavtartalmú alapanyag. A sárgaborsót számtalan ételhez fel tudod használni, csak el kell felejteni a régi menza ételt, amelynek a tetején ott úszkált a zsíros pirospaprikás szaft. Készíts belőle finom krémlevest, amelyet ízesíthetsz chilivel, fahéj fűszerrel, curryvel, tökmaggal, bazsalikomolajjal.
Fogyókúrázóknak is ideális fehérje forrás, bár mivel a héjától megfosztották, kevesebb a rosttartalma, mint a zöldborsónak, de hús helyett remekül alkalmazható. Mivel magas benne a magnézium és B vitamin aránya, fogyasztása jó hatással van az izmokra, és az idegrendszerre.
Ha valami különleges íz világot szeretnél adni a sárgaborsónak, használj hozzá izgalmas fűszereket, mint a curry, fahéj, chili, bazsalikom, stb. így egy hétköznapi receptet is fel tudsz turbózni Füstölt húsra nem is lesz szükséged, de ha szereted egy kis pirított bacon szalonna mehet a tetejére, remek ízt ad a levesnek, igaz így már nem lesz húsmentes az étel.
És ha még nem győztünk meg a sárgaborsó kedvező élettani hatásaival, jó, ha tudod, hogy a sárgaborsó főzéséhez mindössze 20-25 perc elég, így ha egy gyorsan elkészíthető fogyókúrás egészséges ebédet keresel, akkor ez a krémleves recept neked való.
A következő recept hús, tej, tojás, és lisztmentes is, sőt cukormentes is, mégis nagyon finom.
Mindenmentes chilis sárgaborsó krém leves recept
Bevásárló lista:
500 g sárgaborsó
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 dl növényi tejszín
2 liter víz
2 db bio ételízesítő kocka
Só, bors, curry, szerecsendió
Csipet chili
Elkészítés:
A sárgaborsót érdemes főzés előtt beáztatni hideg vízbe, így gyorsabban fog megpuhulni a főzés során.
Tedd fel a sárgaborsót kb. két liter hideg vízbe főni, majd add hozzá a kockázott pucolt vöröshagymát, fokhagymát, a bio leveskockát, és a fűszereket.
Amikor a borsó már megpuhult, add hozzá növényi tejszínt, főzd még pár percig, és egy bot mixerrel pürésítsd a levest, amíg krémes állagot nem kap.
Végül díszíts a tetejét, egy kis chilivel és fűszerekkel.
A folytatásban mutatunk neked 5 tavaszi krémleves receptet, amelyek egészségesek is