Egyre több a gluténérzékeny, akiknek a tejet is kerülni kell az étkezésükből. Nekik készítettünk egy glutén, tej,liszt és cukormentes finom vaníliás süteményt. Manapság szerencsére már minden alapanyagot meglehet vásárolni ahhoz, hogy egy finom „mentes” süteményt tudjunk készíteni. Ezt a süteményt kicsit időigényes elkészíteni, de ha pl. olyan vendéget vársz hétvégén aki gluténmentesen étkezik, biztosan lenyűgözöd egy ilyen profi süteménnyel.

Mentes epres sütemény

Ezt a süteményt egy kisebb tepsiben is meglehet sütni, de akár kenyérformába téve is el tudod készíteni. Természetesen, ha növelni szeretnéd a sütemény méretét, a hozzávalók arányát kell csak megdupláznod, mivel ez a recept kb. 4 személyre készült. Ha expressz zselatint használsz, melegíteni sem kell, csak keverd hozzá a krémhez.

Gluténmentes, cukormentes vaníliás epres sütemény recept

Hozzávalók:

 20*12 cm.-es sütőforma

Tésztához:

7 dkg kókuszzsír

2 evőkanál víz

1 tojás

10 dkg kókuszliszt

1 teáskanál sütőpor

Csipet só

5 dkg kókuszreszelék

Eperkrémhez

20 dkg friss vagy fagyasztott eper

2 evőkanál édesítőszer

2 dl kókuszital

1 tasak zselatin

Vaníliakrémhez

1 rúd vanília

4 dl kókuszital

2 evőkanál édesítőszer

1 tasak zselatin

Díszítéshez friss eper

Zselatin

Elkészítés:

A kókuszsírt olvaszd fel egy lábosban, majd add hozzá vizet, a tojást, majd jó alaposan egy habverővel verd fel. A kókuszlisztet, és a kókuszreszeléket, a sütőporral együtt add hozzá a tojásos keverékhez, és keverd össze alaposan, majd hagyd állni kb. 10 percig. A tésztát oszd el két részre és külön egy kisebb formában süsd, meg mint egy piskótát, 170 C fokos sütőben kb. 7-10 perc alatt. Egy tőpróbával ellenőrizd le, hogy teljesen átsüljenek a piskóta lapok.

Amíg a piskóta kihűl, készítsd el a vaníliakrémet.

Ehhez a vaníliarúd kikapart magját, a kókuszitallal, és az édesítőszerrel melegítsd össze, majd add hozzá a zselatint, és hagyd egy kicsit kihűlni. A tepsit vagy kenyérformát béleld ki frissen tartó fóliával, majd aljára tegyél egy réteg piskótát, ezután öntsd rá a vaníliás krémet, és tedd be a hűtőbe kb. 2 órára, vagy a fagyasztóba 1 órára, amíg a krém megdermed a tetején.

Ezután készítsd el az epres krémet:

Az epres krémhez minden hozzávalót turmixolj össze, majd egy kis lábosban kezd el melegíteni a keveréket a zselatinnal együtt, majd hagyd, hogy kissé kihűljön. Ha expressz zselatint használsz, melegíteni sem kell, csak keverd hozzá az epres turmixhoz.

Amikor a vaníliakrém már megszilárdult, tegyél rá még egy piskótalapot, és erre tedd rá az epres krémet, és újra tedd vissza a fagyasztóba, amíg a krém megszilárdul. Végül boríts ki a formából a süteményt, és félbevágott eperszemekkel, kókusztejszínhabbal vagy zselatinnal vond be a tetejét.

A folytatásban mutatunk neked egy gluténmentes epres charlotte tortát sütés nélkül


 Hirdetés