A kenyér hagyományosan élesztővel készül, ettől lesz levegős, és ettől nő olyan szép nagyra a bedagasztott vekni. Ám sajnos az élesztő sokaknak bántja a gyomrát, gyomorégést, puffadást, emésztési panaszokat okoz. Ilyenkor mondjunk le a kenyérről? Dehogy! Próbálj ki olyan kenyérrecepteket, melyekben nincsen élesztő!
Élesztőmentes kenyérrecept számtalan létezik, egyszerűbbtől a bonyolultabbig. Összegyűjtöttünk 4 élesztőmentes receptet, mely biztosan nem fogja bántani a gyomrod.
Szódabikarbónás kenyér recept
Kevés hozzávalóval készülő, egyszerű és gyors kenyérrecept.
Hozzávalók:
500 gramm liszt
3 pohár natúr joghurt (450 gramm)
egy evőkanál szódabikarbóna
egy csapott evőkanál só
Elkészítése:
A lisztet, a sót és a szódabikarbónát keverd össze egy tálban, majd keverd hozzá a joghurtot is. A masszának nem szabad keménynek és sűrűnek lennie, hanem lágynak és rugalmasnak, ezért egy kevés vizet lehet hozzáadni, ha túl kemény lenne. Robotgép dagasztóspiráljával dolgozd össze a tésztát, majd sütőpapírral bélelt kenyérformába töltsd a masszát. Vágd be a tetejét késsel néhány helyen, majd előmelegített sütőben, takaréklángon süsd aranybarnára.
Olívaolajos rozslisztes kenyér recept
Ezt az élesztőmentes kenyérreceptet a rozsliszt és az olívaolaj teszi még egészségesebbé.
Hozzávalók:
200 gramm búzaliszt
300 gramm rozsliszt
3 evőkanál olívaolaj
egy evőkanál sütőpor
egy csapott evőkanál só
víz
Elkészítése:
A liszteket keverd el alaposan a sóval és a sütőporral. Kanalazd hozzá az olajat, és annyi vizet – körülbelül 2 pohárnyit – hogy dagasztóspirrálal könnyen össze tudja dolgozni a masszát a robotgép. Mikor kész a sima massza, tedd sütőpapírral bélelt kenyérformába, és előmelegített sütőben takaréklángon süsd aranybarnára és ropogósra kb. 45 perc alatt.
Ír szódás kenyér recept
Élesztőmentes kenyérrecept kefirrel és szódabikarbónával.
Hozzávalók:
500 gramm liszt (300 gramm finomliszt+200 gramm teljes kiőrlésű liszt)
egy evőkanál szódabikarbóna
egy csapott evőkanál só
4 dl kefir
Elkészítése:
A lisztet, sót és a szódabikarbónát egy tálban keverd össze. Add hozzá a kefirt, és gyúrjál belőle homogén masszát. Tedd sütőpapírral bélelt kenyérformába, vagy formázz belőle kerek bucit, és előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt süsd aranybarnára.
Sajtos-fokhagymás kenyér recept
Élesztőmentes kenyeret nem csak natúr, hanem ízesített formában is lehet sütni. A sajtos fokhagymás kenyér remek szendvicsekhez, de krémlevesek mellé is kitűnő frissen és pirítva egyaránt.
Hozzávalók:
500 gramm liszt
4 evőkanál vaj vagy olaj
egy teáskanál só
egy csomag sütőpor
15 dkg reszelt sajt
2 gerezd lereszelt fokhagyma
300 ml tej
1 tojás
Elkészítése:
A sót és a sütőport keverd el a lisztben, majd dolgozd össze a zsiradékkal, míg morzsalékos nem lesz. Ezután keverd hozzá a sajtot és a fokhagymát is. Végül dolgozd bele a tejet és a tojást, és formázd cipóvá. Sütőpapírral bélelt formába fektesd, és süsd előmelegített sütőben kb. 45 percig, majd 200 fokra emelve a hőfokot további tíz percig.
Kellemes élesztőmentes kenyérsütögetést!
A cikk folytatásában: Így készíts gluténmentes kukoricás kenyeret házilag