A töltött káposzta az egyik legkedvesebb tradicionális magyar ételünk. Régebben csak Karácsonykor került az ünnepi asztalra, de ma már szívesen készítjük tartalmas, hétvégi ebédként is. Hagyományosan sertéshússal és füstölt hússal készül, de ha vegetáriánus módon szeretnéd megfőzni, ahhoz is van finom receptünk!

Vegan töltött káposzta

Ha nem eszel húst, vagy éppen szeretnéd a töltött káposztát húsmentesen is kipróbálni, akkor is könnyedén elkészítheted. És hús nélkül is nagyon ízletes és laktató lesz a töltött káposztád. Adunk hozzá 3 finom vegetáriánus receptváltozatot.

1.Vegetáriánus töltött káposzta lencsével

A húst ebben a receptben a lencse helyettesítheti, ami kiváló választás, hiszen a fehérje nagyon gazdag fehérjeforrás.

Hozzávalók:

1,5 kg savanyú káposzta

savanyúkáposzta levelek

40 dkg lencse

4 nagy fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

20 dkg rizs

2 tojás

3 evőkanál pirospaprika

olaj

babérlevél

só, bors

 

Elkészítése:

A rizst alaposan mosd meg, majd enyhén sós vízben főzd félpuhára. A lencsét is főzd félpuhára, és szűrd le. Három nagy fej finomra vágott vöröshagymát dinsztelj olajon üvegesre, add hozzá a fokhagymát és az őrölt pirospaprikát, sózd, borsozd ízlés szerint. Ebbe a pörköltalapba keverd bele a lencsét és a rizst, majd hagyd langyosra hűlni. A lencsés keverékbe keverj 2 tojást, formálj gombócokat, és töltsd meg a káposztaleveleket, míg tart a töltelékből. Ha a káposztaleveleken nagyon vastag erek vannak, akkor azokat előzőleg vágd le róla, így könnyebben feltekerhetők.

Egy nagyobb fazékban a maradék vöröshagymából és pirospaprikából készíts pörköltalapot, és tegyél rá egy réteg savanyú káposztát. Erre kerüljön a töltelékek fele, majd megint jöhet egy réteg savanyú káposzta, a töltelékek másik fele, és zárásként a tetejére megint savanyú káposzta. Az egészet öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, tedd rá a babérleveleket, és fedő alatt főzd teljesen puhára.

 

2.Vegetáriánus töltött káposzta sok zöldséggel

Igazi vegetáriánus fogás sok-sok ízletes zöldséggel, amit a töltelékek rejtenek.

Hozzávalók:

1,5 kg savanyú káposzta

savanyúkáposzta levelek

egy pohár rizs

1 zeller

2 sárgarépa

2 nagy vöröshagyma

2 tojás

1,5 dl paradicsomlé

csipet cukor

rozmaring

borsikafű

babérlevél

őrölt pirospaprika

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

Forró olajon dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát. A répákat és a zellert reszeld le a káposztareszelőn, és add a hagymához. Nagyjából 10 percig párold őket, majd fűszerezd pirospaprikával, sóval, borssal, rozmaringgal, borsikafűvel ízlés szerint, és keverd hozzá a rizst. Mikor már langyos, keverj hozzá 2 tojást, és töltsd meg a keverékkel egyenként a káposztaleveleket, addig míg tart a töltelékből. Egy lábos aljába tegyél olajat, rá egy réteg káposztát, és erre a töltelékek felét egymás mellé. Utána jöhet még egy réteg káposzta, újabb réteg a töltelékekből, végül káposztával zárd le a rétegeket. A tetejére öntsd a paradicsomlevet, és még annyi vizet, hogy ellepje a káposztát. Fedő alatt addig főzd, míg minden puha nem lesz, a káposzta és a rizs is.

3.Vegetáriánus töltött káposzta szójával

Ebben a vegetáriánus töltött káposztában a leggyakoribb húspótló kerül a hús helyébe, ami nem más, mint a szója.

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta

savanyított káposztalevelek

14 evőkanál szójagranulátum

1 nagy fej vöröshagyma

1-2 marék rizs

3 tojás

2 zöldségleves kocka

1-2 füstölt ízű kocka

3 evőkanál gersli

pirospaprika

1 zöldpaprika

babérlevél

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

A zöldségleves kockát tedd körülbelül 3 deciliter vízbe, és forrald fel. Öntsd rá a szójagranulátumra, és fedd le, hogy a szója magába szívhassa a nedvességet. A finomra vágott hagymát olajon dinszteld üvegesre, keverd hozzá a pirospaprikát, sót, borsot ízlés szerint, és zöldfűszerekkel is ízesítheted, ha szeretnéd. Keverd hozzá a beáztatott és kissé kinyomkodott szóját, adj hozzá 3 tojást, és egy-két marék rizst. Az így elkészített töltelékből formálj gombócokat, és töltsd meg egyenként a káposztaleveleket. Egy nagyobb lábas aljába tegyél kevés olajat, majd teríts le egy réteg savanyú káposztát. Erre jöhet egy rétegben a töltelékek fele, majd még egy réteg káposzta, rá töltelékek, és a legvégén, zárásként ismét káposzta. Morzsold bele a füstölt kockát, tegyél a tetejére 2-3 babérlevelet, egy félbevágott zöldpaprikát, és fedő alatt, kis lángon főzd addig, míg megpuhul a káposzta és a töltelékben a rizs.

 

Jó étvágyat!

A cikk folytatásában mutatunk 3 vegetáriánus receptet sütőtökből a hidegebb őszi napokra


 Hirdetés