#glutenmentes #szojamentes #cukormentes #gabonamentes
Ha eddig csak a boltban kapható mandulaitalt fogyasztottad, akkor most próbáld ki a házilag készült változatot, mert a végeredmény nagyon finom és selymes. A házilag készült mandulaitalhoz, szükséged lesz egy mandulaszűrő zsákra, de ha ilyet nem kapsz, semmi gond egy sűrű szita, vagy tiszta textil pelenka is megfelel.
Később a szűrőben visszamaradt pépet felhasználhatod süteményekhez, vagy a reggeli turmixhoz, illetve granolához, smoothiehoz.
Vaníliás mandulaital házilag
Bevásárló lista:
250 ml hámozott mandula
1 liter ásványvíz vagy kókuszvíz
Édesítőszer ízlés szerint
1-2 vaníliarúd vagy vaníliaőrlemény
¼ Kávéskanál őrölt fahéj
Csipet só
Elkészítés:
- 1. Lépés:
A mandulát tedd bele egy nagyobb tálba és öntsd rá a kókuszvizet, vagy ásványvizet úgy, hogy ellepje a mandulát a víz, majd hagyd állni egy egész éjszakára, de minimum 4-5 órára, így a mandula megpuhul.
- 2. Lépés:
Amikor a mandula már megpuhult, kissé öblítsd le és szűrd le, majd tedd bele őket egy turmixgépbe, vagy aprítógépbe.
- 3. Lépés:
A mandula mellé tedd bele a sót, a fahéjat, a vaníliarúd kikapart magját, vagy a vaníliaőrleményt, és az édesítőszert. Végül alaposan kb. egy percen keresztül turmixold simára a mandulaitalt.
- 4. Lépés:
Amikor készen vagy a turmixolással, egy nagy tál tetejére tegyél rá egy sűrű szövésű kendőt vagy szűrőt és ezen keresztül szűrd át a mandulaitalt. Legyél türelmes, mert ez egy lassú folyamat, végül nyomkod ki a kendőt, hogy minden folyadékot kipréselj belőle.
- 5. Lépés:
Az így kapott folyadékot akár a hűtőszekrényben is tárolhatod 4-5 napig, érdemes felhasználás előtt kissé felrázni, de felhasználhatod turmixokhoz, granolához, vagy más reggel finomsághoz.
A visszamaradt pépet is használd fel, mert nagyon sok gluténmentes vagy vegán ételhez nagyon jól passzol.
A cikk folytatása: Öt finom növényi ital, ha nem szeretnél tejet fogyasztani