Gyakori puffadás kínoz? Bármit próbáltál ,semmi nem hozott még eredményt? Akkor próbáld ki ezt az öt élelmiszert, amelyek csökkentik a puffadást és a kellemetlen has feszülést is!

A probléma hátterében gyakran a helytelen táplálkozás áll. A rostszegény ételeket, nyers zöldségeket, csípős és sós ennivalókat, mesterséges adalékanyagoktól és édesítőszerektől hemzsegő termékeket, puffasztó és savasító élelmiszereket cseréld le olyanokra, melyek ellenkező hatást váltanak ki: csökkentik a puffadást, és segítenek, hogy mindig remekül mutass kedvenc ruhádban. Elárulunk neked 5 ilyen élelmiszert!

1.Banán

A hasi puffadás hátterében sok esetben vízvisszatartás állhat. A túlzott sóbevitel okozta puffadást könnyen legyőzheted olyan káliumban gazdag élelmiszerek fogyasztásával, mint amilyen például a banán. A kálium részt vesz a szervezet nátriumszabályozásában, ezért segíthet a só okozta gázképződés megelőzésében. A puffadást olykor a székrekedés is okozhatja. Ebben az esetben is segíthet a banán, mely értékes rostjaival meggátolhatja ezt a problémát is.

2.Papaya

A papaya minden bizonnyal az egyik leghatásosabb gyümölcs, ha emésztési problémákról van szó. Több tanulmányban is kimutatták, hogy jelentősen képes enyhíteni a puffadás kellemetlen tüneteit, valamint számos emésztőrendszeri panaszt: a székrekedést, a gyenge emésztést, a savtúltengést és a reflux betegséget. Mindez a benne lévő papain nevű enzimnek köszönhető. Fogyaszd frissen vagy koncentrátum formájában, a hatás nem marad el.

3.Erjesztett tejtermékek

Jóllehet a tejtermékek okozhatnak puffadást, az erjesztett, azaz savanyított tejtermékek éppen a gázképződés ellen hatnak. A kefir és a joghurt probiotikumokat tartalmaz, melyek jótékonyan hatnak a bélflórára és az emésztés működésére. A hatékonyabb bélműködés pedig kevesebb gázképződéssel és puffadással jár.

4.Csírák

A különféle csírák – például a lucerna, a brokkoli vagy a babcsíra – az anyagcsere és az emésztés legjobb barátai közé tartoznak. Természetes módon segítik a bélflóra hasznos baktériumainak növekedését, így támogatják az egészséges emésztést, és gátolják a gázképződést, de még a testsúlyod kontrollálásában is segítenek.

5.Uborka

Ha szereted az uborkát, például egy finom saláta formájában, íme, egy újabb ok arra, hogy rendszeresen fogyaszd. A testedből a felesleges só kihajtására a legjobb választást az olyan magas víztartalmú zöldségek jelentik, mint amilyen az uborka. Az uborka 95 százaléka víz, és nem csak az emésztésedet segíti, hanem a puffadástól is könnyedén megszabadíthat.

Ne feledd, hogy a puffadás leküzdésében ezen ételek mellett a legegyszerűbb megoldást a vízivás jelenti, szóval ne hanyagold el a folyadékpótlást a nap folyamán. Ha a tested nem kellően hidratált, felborul az elektrolit egyensúly, ami miatt a szövetekben fokozódik a vízvisszatartás anélkül, hogy észrevennéd. Ne tarts attól, hogy ha több vizet iszol, akkor fokozódik a vízvisszatartás, a vízivás pont ellenkezőleg hat: segít kihajtani az extra vizet a testedből.

 


 Hirdetés