A zabpehely nem csak finom és egészséges, de még fogyókúrához is remek alapanyag. Egy hűvös őszi reggelen nincs is kellemesebb reggeli egy meleg zabkásánál, mely felmelegíti a tested és a lelked. Megosztunk veled 5 remek zabpelyhes receptet, melyek nem csak ízletesek, hanem az alakodra is kiválóan vigyáznak.

Miért remek választás a zabpehely?

 

A zabpehely nagyon egészséges táplálék, tele van rostokkal, rendben tartja a bélműködésed, meggátolhatja a székrekedés kialakulását, energiával tölt fel, lassú felszívódású szénhidrátokkal lát el, így nem emeli hirtelen a vércukorszinted, serkenti az anyagcserédet, csökkentheti a koleszterinszinted, és fokozza a jóllakottságérzeted. Értékes vitamin, ásványi anyag és antioxidáns forrás is, szóval igazán jótékonyan hat a szervezetedre.

 

Íme, 5 finom recept az értékes zabpehellyel:

 

1.Almás zabkása

 

A zabkásában az a szuper, hogy vegán változatban is készítheted, tej helyett használhatsz a recepthez vizet vagy növényi tejet is. És bármilyen gyümölccsel kombinálhatod, nem csak almával. Készítheted banánnal, körtével, szőlővel, aszalt gyümölcsökkel, vagy fagyasztott bogyós gyümölcsökkel is.

 

Hozzávalók:

2 dl zabpehely

4 dl tej vagy növényi tej

egy alma

1 teáskanál őrölt fahéj

juharszirup vagy eritrit édesítő ízlés szerint

 

Elkészítése:

Egy kisebb edényben tedd fel alacsony tűzre a tejet, zabpelyhet, juharszirupot és a fahéjat. Ha szeretnéd, hogy az almád is kissé megpuhuljon, akkor a felkockázott almát már az elején tedd fel melegedni a többi hozzávalóval, ha ropogósan szereted, akkor csak a végén tedd bele. Ha a zabpehely felszívta az összes folyadékot, és kása állagú lesz, kb. 15 perc múlva, a zabkásád fogyasztásra kész.

 

2.Indiai zab idli

 

Ez a picit magyarosított indiai zabgombóc recept csak kalóriában szegény, értékes tápanyagokban viszont nagyon gazdag. Ideális reggelire vagy két étkezés között, ha megéheznél.

 

Hozzávalók:

2 dl zabpehely

2 evőkanál olaj

csipetnyi őrült gyömbérpor

csipetnyi őrölt mustármag

csipetnyi őrölt kömény

csipetnyi currypor

  1. 4 dl natúr joghurt

 

Elkészítése:

A zabpelyhet szárazon enyhén pirítsad meg, add hozzá a fűszereket és pirítsad tovább egy picit. (Zabpehely helyett zabpehelylisztet is használhatsz).Turmixgépben daráljad finomra a zabpelyhet, majd tedd félre egy tálba, hogy kicsit kihűljön. Sózzad ízlés szerint, majd keverd hozzá az olajat, és annyi joghurtot, hogy sűrű masszát kapj, amiből gombócokat formálhatsz. Hagyjad állni 5-10-percig, majd formázz belőle gombócokat, amiket kézzel szétlapítasz. Gőzölő edényben gőzöld a lapos gombóckákat 15 percen keresztül, vagy vízben párolva főzzed meg. Fogyaszd salátával, vagy finom hagyma csatnival.

 

3.Zabpehely kenyér

 

Ha a fehér kenyér helyett keresel egy egészségesebb alternatívát, akkor próbáld ki a zabpehelylisztből készült kenyeret, melyre aztán bármilyen finom feltétet tehetsz, és szuper tápláló reggeli szendvicset készíthetsz a segítségével.

 

Hozzávalók:

5 dl zabpehelyliszt

3 dl rozsliszt

4 evőkanál étolaj

2 evőkanál olajos mag, lehet tökmag, napraforgómag, vagy szezámmag

3 teáskanál juharszirup vagy méz

kézmeleg víz

3 dkg élesztő

 

Elkészítése:

Az élesztőt futtasd fel kevés kézmeleg vízben (ez a művelet elhagyható, ha instant szárított élesztőt használsz). A zabpehelylisztet keverd össze a rozsliszttel és a sóval. Add hozzá az élesztőt, mézet, olajat és az olajos magvakat. Adj hozzá annyi kézmeleg vizet – kb. 2-2,5 dl-t – hogy gyúrható kenyérmassza állagot kapjál. Gyúrjad össze a tésztát, aztán hagyjad pihenni 50-60 percet, míg megkel. Sütőpapírral bélelt kenyérsütőformába tedd, és süssed előmelegített sütőben aranybarnára.

 

4.Hagymás zabpehelyleves

 

Zabpehelyből nem csak reggeli finomság készíthető, hanem egy könnyű leves ebédre vagy vacsorára is.

 

Hozzávalók:

egy evőkanál vaj

négy evőkanál zabpehely

egy csapott evőkanál liszt

3 szál újhagyma

egy evőkanálnyi feldarabolt snidling

7 dl zöldség alaplé

egy pohár sovány tejföl

6 dkg reszelt trappista sajt

 

Elkészítése:

Az olvasztott vajon pirítsad meg kissé a zabpelyhet, add hozzá a felkarikázott újhagymát, és kicsit dinszteld meg. Dobd rá a csapott evőkanál lisztet, kicsit pirítsad, majd keverd hozzá a tejfölt, és lassan öntsed hozzá a zöldség alaplevet. Pirított zabpehely kenyérrel és reszelt sajttal tálald.

 

5.Zabpehelyvagdalt

 

Önmagában, hidegen-melegen egyaránt finom, ráadásul remek húspótló vegán étel ez a kalóriaszegény zabpehelyvagdalt.

 

Hozzávalók:

2 pohár (kb. 4 dl) zabpehely

4 evőkanál étolaj

2 tojás

két szelet beáztatott és kicsavart teljes kiőrlésű kenyér vagy zsemle, vagy rozskenyér

egy kis fej vöröshagyma

teáskanál natúr ételízesítő

kávéskanálnyi őrölt pirospaprika

víz

 

Elkészítése:

A zabpelyhet áztasd be 4-5 dl ételízesítős vízbe, és hagyjad hogy magába szívja és megpuhuljon. Egy tálban keverd össze az áztatott zabpelyhet, olajat, tojást, beáztatott és kicsavart kenyeret, ételízesítőt, pirospaprikát. Bármilyen zöldfűszerrel ízesítheted ezt az alapot, petrezselyemmel rozmaringgal, bazsalikommal ízlés szerint. Sütőpapírral kibélelt formában vagdaltként egyben is megsütheted a sütőben, vagy pogácsákat is formálhatsz belőle, és forró olajban megsütheted. Köret mellé húspótlóként, vagy szendvicsbe fasírtpótlónak is kiváló.

Jó étvágyat!

A cikk folytatása: Mindenmentes banános zabpehely keksz percek alatt


 Hirdetés