A zabpehely nem csak finom és egészséges, de még fogyókúrához is remek alapanyag. Egy hűvös őszi reggelen nincs is kellemesebb reggeli egy meleg zabkásánál, mely felmelegíti a tested és a lelked. Megosztunk veled 5 remek zabpelyhes receptet, melyek nem csak ízletesek, hanem az alakodra is kiválóan vigyáznak.
Miért remek választás a zabpehely?
A zabpehely nagyon egészséges táplálék, tele van rostokkal, rendben tartja a bélműködésed, meggátolhatja a székrekedés kialakulását, energiával tölt fel, lassú felszívódású szénhidrátokkal lát el, így nem emeli hirtelen a vércukorszinted, serkenti az anyagcserédet, csökkentheti a koleszterinszinted, és fokozza a jóllakottságérzeted. Értékes vitamin, ásványi anyag és antioxidáns forrás is, szóval igazán jótékonyan hat a szervezetedre.
Íme, 5 finom recept az értékes zabpehellyel:
1.Almás zabkása
A zabkásában az a szuper, hogy vegán változatban is készítheted, tej helyett használhatsz a recepthez vizet vagy növényi tejet is. És bármilyen gyümölccsel kombinálhatod, nem csak almával. Készítheted banánnal, körtével, szőlővel, aszalt gyümölcsökkel, vagy fagyasztott bogyós gyümölcsökkel is.
Hozzávalók:
2 dl zabpehely
4 dl tej vagy növényi tej
egy alma
1 teáskanál őrölt fahéj
juharszirup vagy eritrit édesítő ízlés szerint
Elkészítése:
Egy kisebb edényben tedd fel alacsony tűzre a tejet, zabpelyhet, juharszirupot és a fahéjat. Ha szeretnéd, hogy az almád is kissé megpuhuljon, akkor a felkockázott almát már az elején tedd fel melegedni a többi hozzávalóval, ha ropogósan szereted, akkor csak a végén tedd bele. Ha a zabpehely felszívta az összes folyadékot, és kása állagú lesz, kb. 15 perc múlva, a zabkásád fogyasztásra kész.
2.Indiai zab idli
Ez a picit magyarosított indiai zabgombóc recept csak kalóriában szegény, értékes tápanyagokban viszont nagyon gazdag. Ideális reggelire vagy két étkezés között, ha megéheznél.
Hozzávalók:
2 dl zabpehely
2 evőkanál olaj
csipetnyi őrült gyömbérpor
csipetnyi őrölt mustármag
csipetnyi őrölt kömény
csipetnyi currypor
- 4 dl natúr joghurt
só
Elkészítése:
A zabpelyhet szárazon enyhén pirítsad meg, add hozzá a fűszereket és pirítsad tovább egy picit. (Zabpehely helyett zabpehelylisztet is használhatsz).Turmixgépben daráljad finomra a zabpelyhet, majd tedd félre egy tálba, hogy kicsit kihűljön. Sózzad ízlés szerint, majd keverd hozzá az olajat, és annyi joghurtot, hogy sűrű masszát kapj, amiből gombócokat formálhatsz. Hagyjad állni 5-10-percig, majd formázz belőle gombócokat, amiket kézzel szétlapítasz. Gőzölő edényben gőzöld a lapos gombóckákat 15 percen keresztül, vagy vízben párolva főzzed meg. Fogyaszd salátával, vagy finom hagyma csatnival.
3.Zabpehely kenyér
Ha a fehér kenyér helyett keresel egy egészségesebb alternatívát, akkor próbáld ki a zabpehelylisztből készült kenyeret, melyre aztán bármilyen finom feltétet tehetsz, és szuper tápláló reggeli szendvicset készíthetsz a segítségével.
Hozzávalók:
5 dl zabpehelyliszt
3 dl rozsliszt
4 evőkanál étolaj
2 evőkanál olajos mag, lehet tökmag, napraforgómag, vagy szezámmag
3 teáskanál juharszirup vagy méz
kézmeleg víz
3 dkg élesztő
só
Elkészítése:
Az élesztőt futtasd fel kevés kézmeleg vízben (ez a művelet elhagyható, ha instant szárított élesztőt használsz). A zabpehelylisztet keverd össze a rozsliszttel és a sóval. Add hozzá az élesztőt, mézet, olajat és az olajos magvakat. Adj hozzá annyi kézmeleg vizet – kb. 2-2,5 dl-t – hogy gyúrható kenyérmassza állagot kapjál. Gyúrjad össze a tésztát, aztán hagyjad pihenni 50-60 percet, míg megkel. Sütőpapírral bélelt kenyérsütőformába tedd, és süssed előmelegített sütőben aranybarnára.
4.Hagymás zabpehelyleves
Zabpehelyből nem csak reggeli finomság készíthető, hanem egy könnyű leves ebédre vagy vacsorára is.
Hozzávalók:
egy evőkanál vaj
négy evőkanál zabpehely
egy csapott evőkanál liszt
3 szál újhagyma
egy evőkanálnyi feldarabolt snidling
7 dl zöldség alaplé
egy pohár sovány tejföl
6 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítése:
Az olvasztott vajon pirítsad meg kissé a zabpelyhet, add hozzá a felkarikázott újhagymát, és kicsit dinszteld meg. Dobd rá a csapott evőkanál lisztet, kicsit pirítsad, majd keverd hozzá a tejfölt, és lassan öntsed hozzá a zöldség alaplevet. Pirított zabpehely kenyérrel és reszelt sajttal tálald.
5.Zabpehelyvagdalt
Önmagában, hidegen-melegen egyaránt finom, ráadásul remek húspótló vegán étel ez a kalóriaszegény zabpehelyvagdalt.
Hozzávalók:
2 pohár (kb. 4 dl) zabpehely
4 evőkanál étolaj
2 tojás
két szelet beáztatott és kicsavart teljes kiőrlésű kenyér vagy zsemle, vagy rozskenyér
egy kis fej vöröshagyma
teáskanál natúr ételízesítő
kávéskanálnyi őrölt pirospaprika
víz
Elkészítése:
A zabpelyhet áztasd be 4-5 dl ételízesítős vízbe, és hagyjad hogy magába szívja és megpuhuljon. Egy tálban keverd össze az áztatott zabpelyhet, olajat, tojást, beáztatott és kicsavart kenyeret, ételízesítőt, pirospaprikát. Bármilyen zöldfűszerrel ízesítheted ezt az alapot, petrezselyemmel rozmaringgal, bazsalikommal ízlés szerint. Sütőpapírral kibélelt formában vagdaltként egyben is megsütheted a sütőben, vagy pogácsákat is formálhatsz belőle, és forró olajban megsütheted. Köret mellé húspótlóként, vagy szendvicsbe fasírtpótlónak is kiváló.
Jó étvágyat!
A cikk folytatása: Mindenmentes banános zabpehely keksz percek alatt