#eper #desszert #egészséges #antioxidáns #cukormentes #recept

 Az eper, vagy hivatalos nevén a szamóca az egyik legfinomabb, legkedveltebb és legegészségesebb gyümölcs. Érdemes kihasználni az eperszezont, és minél többet fogyasztani belőle. Lehet frissen vagy finom desszert formájában, amihez 3 egészséges receptötletet kínálunk.

Az eper bőségesen tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat. Különösen gazdag C-vitaminban. Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a koleszterinszintet, a gyulladásokat. Különleges antioxidáns vegyülete a lupeol, mely erős gyulladáscsökkentő, mutációellenes és rákellenes hatású. Cukorbetegség esetén is javasolt a fogyasztása.

Az eper önmagában is nagyon finom, de még élvezetesebbé tehetjük desszert formájában. Íme, 3 egészséges epres finomság receptje.

 

1.Epres túrókrém diétásan

Az eper áldásos egészségi hatásait koronázza meg a kalciumban és probiotikumban gazdag natúr joghurt ebben a zsír- és kalóriaszegény desszertben.

Hozzávalók 2 személyre:

12 dkg tehéntúró

12 dkg eper

1 teáskanál sovány natúr joghurt

Ízlés szerint édesítőszer (xilitol, eritriol vagy folyékony stevia).

 Elkészítés:

A túrót áttörjük finomlyukú szűrőn, kikeverjük a joghurttal, és ízlés szerint édesítjük. Az epret megmossuk és felkockázzuk. Desszertespohárba rétegezzük az epret és a túrókrémet. Tetejét ízlés szerint őrölt fahéjjal vagy holland kakaóporral hinthetjük meg, de ezek nélkül is nagyon finom.

2.Epres gyümölcsrizs cukormentesen

Egészséges nassolnivaló két étkezés között. Vitamindús, rostban gazdag laktató desszert, mely vegán változatban is elkészíthető.

Hozzávalók 2 személyre:

6 dkg gömbölyű szemű rizs

2,5 dl zsírszegény tej (vagy növényi tej)

40 dkg eper

Csipet fahéj

Bio citromlé

Ízlés szerint édesítőszer (xillitol, eritriol vagy folyékony stevia).

 Elkészítés:

A tejet ízesítjük fahéjjal és belekeverjük az édesítőszert. Beletesszük a rizst, és takaréklángon, fedő alatt megfőzzük. Kihűtjük, belekeverjük a felkockázott epret, csipetnyi fahéjat, teáskanálnyi citromlevet. Hűtés után tálaljuk.

3.Epres-gesztenyés hab

Könnyű desszert, melyben az epret kiválóan kiegészíti a B-vitaminokban, C-vitaminban, vasban, cinkben, magnéziumban, káliumban és rostban gazdag gesztenye.

Hozzávalók 2 személyre:

200 gramm ízesített gesztenyepüré

100 gramm tejszín

80 gramm eper

1 doboz készen kapható kókuszos, omlós keksz

Ízlés szerint folyékony stevia.

Elkészítés:

A gesztenyepürét krumplinyomón átnyomjuk. A tejszínt habbá verjük, kevés folyékony steviával édesítjük. Az epret villával pürésítjük. Kevés kókuszos kekszet morzsára törünk. Deszertes pohárba rétegezzük a gesztenyepürét, a habot, az epret és a kekszmorzsát. Behűtve kínáljuk.

És ha még maradt egy kevés eper a konyhában: Vegán epres muffin a legfinomabb vegán reggeli

Jó étvágyat!