A népszerű paleo étrend segíthet a vércukorszint jobb kontrollálásában, ha cukorbeteg vagy. De hogyan fejti ki az „ősember diétája” ezt a kedvező hatást?

cukorbetegeknek paleo diéta

Mi a paleo étrend lényege?

A paleo diéta fő összetevői a húsok és a zöldségek. Sok fehérjét és zsírt, viszont kevés szénhidrátot tartalmaz. Továbbá mellőzi a feldolgozott élelmiszereket, készételeket, gabonaféléket, hüvelyeseket, tejtermékeket, és a hidrogénezett növényi olajokat.

A paleo étrend iránymutatása szerint magas fehérje tartalmú, és alacsony szénhidrát tartalmú ételek kell enni. Mivel a paleo étrendben sok a zöldség, amit köretként is használhatsz a diéta során, a rostfogyasztásod is növekszik majd, ami viszont nagyon jó hatással van az emésztésedre. A magasabb rost bevitel miatt fontos a folyadékfogyasztás is, így naponta minimum másfél liter vizet kell meginnod.

 

Hogyan térjek át a paleo diétára?

A paleo diétára való áttérés esetén a legjobb, ha összeírod azokat az élelmiszereket, amelyeket majd felhasználsz a diéta során. Gondold, át mit eszel majd reggelire, ebédre és vacsorára, valamint válogass össze pár alapreceptet. Ha megvannak azok az alapanyagok és élelmiszerek, amelyeket a paleo diétába fel tudsz használni, utána már könnyebb lesz ezeket egymással kombinálni és új recepteket alkotni.

A paleo étrend nem csak a fogyásban lesz segítségedre, de a cukorbetegségben is alkalmazható.

Hogyan segíthet a paleo étrend, ha cukorbeteg vagy?

A paleo táplálkozás egyik fő célja éppen a civilizációs betegségek, többek között az érrendszeri betegségek és a cukorbetegség – megelőzése. Ám ha helyesen állítod össze a menüsort, akkor a már kialakult betegség kezelésében is sokat segíthet. Egyesek olyan csodás gyógyulásról is beszámolnak, hogy a paleo étrend hatására nem csupán a cukorbetegségre kapott gyógyszereket sikerült elhagyniuk, de még a rendszeresen ellenőrzött vércukor szintjüket is a normál tartományban tudják tartani.

Jobb vércukor értékek a paleo étrend hatására

Több tanulmány is úgy találta, hogy azok a kettes-típusú cukorbetegségben szenvedők, akik a paleo étrendet követik, rövid idő alatt jobb vérnyomás, vércukor- és koleszterinértékekkel rendelkeznek, miközben a hagyományos, diabétesz-diétát folytatóknál sokszor csak nagyon kicsi javulás tapasztalható ezekben az értékekben. Ebben természetesen több tényező is szerepet játszhat:

  • az egyik lehetséges magyarázat szerint a magasabb rostfogyasztás következtében kevesebb cukor, viszont több fontos tápanyag és antioxidáns szívódik fel a belekben, ami egészségesebb bélflórát eredményez.
  • további pozitív hatás, hogy javul az inzulinérzékenység, és a vérzsír-szintek is kedvezőbb irányba mozdulnak el.
  • az alacsony kalóriatartalmú, feldolgozatlan élelmiszerek elősegíthetik a súlycsökkenést, mely szintén jótékonyan hat cukorbetegség esetén.
  • a paleo étrend alig tartalmaz olyan élelmiszert, mely jelentős vércukorszint emelkedést okozna, és mivel a szénhidrátok fogyasztása erősen korlátozott, a vércukorszintet alacsony szinten tudja tartani.

 

Mit mondanak a szkeptikusok?

Egyes szakértők szerint a paleo diéta, mely ösztönzi a vörös húsok és zsíros termékek fogyasztását, megnöveli a káros koleszterinszintet, ami különösen veszélyes a cukorbetegeknél, hiszen ők fokozottan hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására.  Egyes-típusú cukorbetegség esetén pedig, ahol teljesen megszűnt az inzulintermelés, a paleo diéta folytatása sem fogja helyettesíteni a gyógyszerszedést. Ám azzal még a szkeptikusok is egyetértenek, hogy ha a vörös húsok helyett a halat és a csirkehúst fogyasztjuk, a telített zsírok helyett a szívbarát, telítetlen zsírsavakat, és lecsökkentjük a cukorfogyasztást, az valóban pozitív hatású lehet.  

Ha cukorbetegként szeretnéd kipróbálni a paleo diéta kedvező hatását, érdemes kikérned orvosod tanácsát is, mielőtt belekezdenél.


 Hirdetés