Az étrendi ajánlások szerint naponta többször kellene zöldséget fogyasztanunk. Te betartod ezt a jótanácsot? Nem? Ne legyen rossz érzésed emiatt, sajnos a legtöbben nem fogyasztunk elegendő zöldséget. Pedig nagyon fontos szerepe van a zöldségeknek egészségünk megőrzésében. De hogyan együnk többet belőlük?

A legtöbben nem fogyasztunk elég zöldséget a mindennapokban. Tudjuk, hogy egészségesek, mégis jobban vonzódunk egy szelet pizzához, egy hamburgerhez, rántott húshoz, makarónihoz. Bizonyára nekünk is van olyan ismerősünk, akivel szinte képtelenség egy finom salátát megetetni, mert azt mondja, ő nem kecske, hogy salátát egyen. Ha tetszik, ha nem, az egészséges táplálkozás legfontosabb pillére a sok zöldségfogyasztás. A zöldségek létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és antioxidánsokat biztosítanak, segítenek fenntartani az ideális testsúlyt, csökkentik a betegségek kockázatát.

 

Ha szíveden viseled az egészséged, próbálj meg több zöldséget enni. Tippjeink segíteni fognak abban, hogy belecsempészd őket az ételeidbe.

Készíts finom zöldségleveseket

A leveseket mindannyian szeretjük, és a zöldségleveseknek szinte végtelen receptkínálatából válogathatunk. Ha nem szereted darabos állapotban, vedd elő a turmixgépet vagy a botmixert, és készíts mennyei krémleveseket.

 

Legyen zöldségesebb a makaróni

Spagetti, makaróni, lasagne. Hozz ki többet ezekből a receptekből, többek ezek, mint egyszerű paradicsomos tészták. A paradicsom önmagában is az egyik a legegészségesebb zöldség, de egy kis extra zöldség sosem árt. Ezekhez a kedvenc tésztás receptekhez adhatsz cukkinit, répát, paprikát, padlizsánt vagy gombát is.

 

Zöldségtészták

Makaróni és spagettitészta helyett készíts zöldségspagettit. Szerezz be hozzá zöldség spirálvágót, és máris készíthetsz cukkinitésztát, répatésztát, vagy amit szeretnél. A tésztát helyettesítő zöldségcsíkokat tálalhatod a megszokott feltéttel, szószokkal. Zöldségalappal sokkal több értékes tápanyagot fognak tartalmazni, viszont jóval kevesebb kalóriát.

 

Gazdagítsd a szószokat

Főzd meg a kedvenc szószaidat több zöldséggel. A különféle szószokba láthatatlanul csempészhetsz bele ízvilágába illő zöldséget – répát, cukkinit, spenótot, hagymát, paprikát – ha beleturmixolod. Kísérletezz az ízekkel, az extra zöldség nem fogja elrontani a szószokat.

 

Tedd zöldségesebbé a pizzád

A szokásos paradicsom és hagymakarikák mellé gazdagítsad a pizzád sült gombával, cukkinival, padlizsánnal, újhagymával vagy póréhagymával, babbal, répával. Nem fogják elnyomni a paradicsomszósz és a sajt ízét, viszont sokkal egészségesebb lesz, mert több lesz rajta a zöldség.

 

Zöldséges omlett? Igen!

Az omlett imádnivaló reggeli, és hidd el, nem rontod el, ha zöldségekkel dúsítod. Tehetsz bele előzőleg megfonnyasztott spenótot, gombát, paradicsomot, színes kaliforniai paprikakockákat. Bármilyen neked tetsző zöldséggel feldobhatod a finom omlettet.

Húspótló zöldségburgerek

Többféle zöldségmixből készíthetsz húspótló pogácsát, burgonyából, céklából, gombából, karfiolból, vagy édesburgonyából. Készíthetsz vagdaltat is cukkiniból. A zöldségeket úgy fűszerezd, mintha húsok lennének, tojással és áztatott kenyérrel, vagy zsemlével, vagy liszttel kombinálva finom húspótló pogácsát készíthetsz belőlük.

 

Igyad a zöldségeket turmixok formájában

Van, akit nem lehet rábírni zöldségrágcsálásra, de arra igen, hogy folyékony formában felhörpintsen egy zöldségkoktélt. A zöld leveles zöldségek szuperegészségesek, bármilyen zöldséggel kombinálhatók, sőt, izgalmasabbá tehetők gyümölcsökkel és fűszerekkel is, például mangóval, barackkal, gyömbérrel. Az egyszerű és intenzív ízű répaturmix is finomabb, ha naranccsal párosítjuk.

Egy csipetnyi fantázia megfűszerezve egy kis kreativitással elég ahhoz, hogy sokkal több, egészséges zöldséget fogyassz nap mint nap!

A cikk folytatása: Vegán sült zöldségragu recept