A céklát legtöbben csak savanyúság formájában fogyasztjuk, és még így sem rendszeresen. Pedig érdemes lenne legalább hetente háromszor beépíteni az étrendbe, hiszen kiváló élettani hatásokkal rendelkezik. Elsősorban a vastartalma miatt híres ez a gyökérzöldség, pedig ennél jóval gazdagabb egészségjavító tárházzal büszkélkedhet. Tudd meg, miért soroljuk a céklát is a szuperfood élelmiszerek közé!

cékla és céklalé

 A cékla erős antioxidáns

A cékla jelentős antioxidáns vitamin- és ásványi anyagforrás, találunk benne C-vitamint, B-vitaminokat, vasat, magnéziumot, káliumot, mangánt. Kiemelkedően magas a folát-tartalma, melynek elégséges bevitele csökkenti a krónikus betegségek, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek, és a szellemi leépülés kockázatát. A cékla színét adó betain rendkívül erős antioxidáns, mely rákellenes, májvédő, gyulladáscsökkentő, teljesítményfokozó, vérnyomáscsökkentő és érvédő hatású.

A cékla csökkenti a vérnyomást

A cékla talán az egyik leghatékonyabb vérnyomáscsökkentő zöldség. Nitráttartalma segít, hogy a fogyasztása után mérsékeltebbek legyenek a vérnyomás-értékek. Egyetlen pohár (2,5 dl) céklalé 10 higanymilliméterrel csökkentheti a vérnyomást, ezért feltétlenül érdemes rendszeresen fogyasztani, ha magas a vérnyomásod.

A cékla serkenti az agyműködést

Az észak-karolinai Wake Forest Egyetem egy korábbi tanulmánya kimutatta, hogy ha az 55 éven felüliek céklalevet isznak testedzés előtt, akkor az pozitívan hat a szellemi működésre, ugyanis a céklalé hatására olyan hatékonyan fog működni az agyuk, akárcsak a fiataloké. A magyarázatot a céklában található nitrátban találhatjuk meg, mely a testben nitrogén-oxiddá alakulva serkenti a véráramlást, és fokozza az oxigénellátást azokba a szövetekben – például az agyban -, ahol lecsökkent az oxigénszint.

A cékla segít vérszegénység esetén

Bár a növényi forrásból származó vasat sok orvos nem találja a legjobb vérképzőnek, a céklát mindenképpen érdemes fogyasztani, ha tested vastartalékai kimerültek. A cékla vastartalma nem kiemelkedően magas, mindössze 6 %, ám igen jól hasznosul a szervezetben. Ha hetente 3-4-szer fogyasztasz céklát vagy céklalevet, máris hozzájárulsz a vörösvértestek egészséges képződéséhez.

Könnyen beilleszthető az étrendbe

A céklát magas rosttartalma és alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrás étrendbe is kiválóan beillesztheted. Változatosan fogyaszthatod, teheted salátába, görög joghurtba, készíthetsz belőle levest, feltűnő színű köretet, de akár csokis brownie-t is, sütheted, grillezheted is, a leveleiből pedig a spenótoz hasonló módon főzelék készíthető.

Mutatunk egy Szuper zsírégető őszi céklás smoothiet


 Hirdetés