A szelén és a króm két olyan mikrotápanyag, melyekről kevesen tudják, milyen fontos szerepük van a vércukorszint-szabályozásban. A kettes-típusú cukorbetegség nem egyik napról a másikra alakul ki, ha a testünk tartósan nem tud megbirkózni a magas vércukorszinttel, nem lehetünk tétlenek, el kell kezdeni odafigyelni a táplálkozásunkra.
Az étkezés utáni vércukorszint emelkedés egy teljesen természetes folyamat. Megemelkedik, majd újra lecsökken a szintje, ha egészséges a hormonális szabályozása a testünkben. Gond akkor van, ha a vércukorszint tartósan magas.
Az inzulin hormon felelős azért, hogy a cukrot a vérből a sejtekbe szállítsa, hogy ott felhasználódjon energiaként, vagy elraktározásra kerüljön. A cukorbetegséget megelőzően kialakulhat az ún. inzulinrezisztencia nevű állapot, amikor ez a folyamat zavart szenved, és a testünk nem hallgat az inzulinra. Ám az inzulin munkáját a táplálkozással is segíthetjük, és sokat tehetünk azért, hogy a vércukorszintünk kedvező tartományban maradjon. Ebben segítenek a krómban és a szelénben gazdag élelmiszerek.
Mit érdemes tudni a króm és a vércukorszint kapcsolatáról?
A króm segít a normál vércukorszint fenntartásában. Mivel testünk nem tudja előállítani, kívülről kell pótolnunk. Sajnos elég rosszul szívódik fel a szervezetben, szerves vegyületei azonban jobban hasznosulnak, mint szervetlen formái. Megfigyelték, hogy a cukorbetegek szervezetében alacsonyabb a vér króm szintje, mint a cukorbetegségben nem szenvedők testében. Cukorbetegek számára kifejezetten hasznos a króm kiegészítés. Az eddigi tapasztalatok alapján a króm többféleképpen segíthet, van, akinél segít stabilabban tartani a vércukorszintet, másoknál, ha nem is okoz javulást a vércukorszint-értékekben, de fékezi vagy meggátolja az értékek rosszabbodását. De ha nem szenvedünk cukorbetegségben, a kellő króm bevitelre akkor is érdemes figyelni, mert hiányában romlik a vércukorszint-szabályozó képesség.
Mennyi a króm ajánlott napi mennyisége?
Felnőttek számára 19-50 éves kor között 25-35 mikrogramm, 50 éves kor fölött 20-30 mikrogramm. Férfiaknak nagyobb, nőknek kisebb mennyiségre van szükségük.
Mely élelmiszerek a leggazdagabb króm források?
A legtöbb krómot tartalmazó élelmiszerek:
- sörélesztőpehely
- teljes kiőrlésű gabonák
- hüvelyesek
- brokkoli
- burgonya
- fokhagyma
- marhahús
- máj
Fogyasszunk melléjük C-vitamint, mert az segíti a króm felszívódását.
Mi az összefüggés a szelén és a vércukorszint között?
A szelén szintén egy fontos nyomelem a testünk számára, lényeges a pajzsmirigy és a belek egészsége miatt, de a vércukorszint szabályozásában is szerepe van. A szelén befolyásolja számos, vércukorszint-szabályozásban résztvevő gén működését, valamint antioxidáns hatása miatt is segíthet a vércukorszint regulációban.
A szelénnél is – akárcsak a krómnál – megfigyelték, hogy alacsonyabb a szintje a tartósan magas vércukrú embereknél, még akkor is, ha nem szenvednek cukorbetegségben.
A szelén kiegészítés segít a vércukorszint és az inzulinszint kontroll alatt tartásában.
Mennyi a szelén ajánlott napi adagja?
Felnőttek számára 55 mikrogramm a napi ajánlott adagja.
Mely élelmiszerek a szelén természetes forrásai?
- tonhal
- csirkehús
- shiitake gomba
- spárga
- tojás
- sajt
- teljes kiőrlésű kenyér
- barna rizs
Érdemes szelénben és krómban gazdag élelmiszerekkel gazdagítani mindennapi étkezésünket, mert ezek segíthetnek vércukorszintünk hatékonyabb kontrollálásában, akár szenvedünk cukorbetegségben, akár nem.