A céklából különleges leves készíthető, köszönhetően bíbor színének, és aromás, földes zamatának. A cékla az egyik legegészségesebb zöldség, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, jól hasznosuló vassal. A cékla színét adó betain az egyik legerősebb rákellenes antioxidáns hatású vegyület. Érdemes tehát céklát fogyasztani!

cékla krém leves

A cékla az egyik legegészségesebb zöldségünk, mégis kevéssé terjedt el a fogyasztása. Karakteres, földes ízét nem mindenki kedveli, pedig a megfelelő fűszerezéssel igazán ízletes fogások készíthetők vele, mint amilyen a céklaleves is. Ha még egészségesebbé szeretnéd tenni, akkor kombináld mikrozöldekkel. Ehhez adunk 3 finom vegán céklakrémleves receptötletet!

 

1.Fűszeres vegán céklakrémleves mikrozöldekkel     

 

Ebben a receptben olyan aromás fűszerekkel kombináljuk a céklát, mint a szegfűszeg, kömény és torma.

 

Hozzávalók (2 személyre):

2 nagyobb cékla

1 fej vöröshagyma

2 evőkanál olívaolaj

2 marék mikrozöld

2 db szegfűszeg

őrölt kömény

reszelt torma

citromlé

só, bors

 

Elkészítése:

A céklát alaposan mosd meg, hámozd meg és darabold fel. A hagymát vágd finomra, és olajon dinszteld üvegesre. Add hozzá a céklát, és fedő alatt párold puhára. Öntsd fel körülbelül fél liter vízzel, fűszerezd köménnyel, szegfűszeggel, sóval, borssal ízlés szerint, és hagyd felforrni. Mikor felforrt, vedd le a tűzről, reszelj bele frissen tormát ízlés szerint, adj hozzá kevés citromlevet, és egy marék mikrozöldet. A két szegfűszeget vedd ki, és dobd el. Turmixold a levest simára. Tálald leveses csészébe, a tetejére tedd a maradék mikrozöldet.

 

2.Zabtejes vegán céklakrémleves mikrozöldekkel

 

A cékla erős ízét zabtejjel és zöldséglével lágyítjuk ebben a receptben.

 

Hozzávalók (4 személyre):

3 nagy cékla

3 gerezd fokhagyma

1 fej vöröshagyma

1,2 liter zöldséglé

2,5 dl zabtej

1 csapott teáskanál őrölt pirospaprika

2 marék mikrozöld

1 babérlevél

olívaolaj

só, bors

 

Elkészítése:

A céklákat mosd meg, töröld szárazra, csomagold egyenként alufóliába, és süsd magas hőfokon puhára. Mikor megpuhult, hámozd meg, és vágd kisebb darabokra. Míg a cékla a sütőben sül, olívaolajon dinszteld üvegesre a finomra vágott vöröshagymát, és reszeld hozzá a fokhagymákat is. Add hozzá a cékladarabokat, a babérlevelet, pirospaprikát, sót, borsot, és a zöldséglevet. Forrald fel, és hagyd gyöngyözve főni 20 percig. Mikor elkészült, tedd turmixba, és egy marék mikrozölddel turmixold simára. Tálaláskor keverj hozzá zabtejet, és a tetejét díszítsd mikrozölddel.

 

3.Zöldségben gazdag vegán  céklakrémleves mikrozöldekkel

 

Ha több zöldséggel szeretnéd kombinálni a céklalevest, hogy ne a cékla íze domináljon, akkor ezt a receptet próbáld ki.

 

Hozzávalók (4 személyre):

3 nagy cékla

egy közepes fej vöröshagyma

2 gerezd reszelt fokhagyma

1 nagyobb répa

1 nagyobb újburgonya

1 zöldalma

1 liter zöldség alaplé

250 ml zabtej (vagy más növényi tej)

három marék vegyes, fűszeres mikrozöld

olívaolaj

só, bors

 

Elkészítése:

A céklákat csomagold alufóliába, és tedd sütőlapra. Magas hőfokon süsd puhára a céklákat. Megteheted, hogy a céklákat meghámozod, feldarabolod, szétteríted sütőpapíron, és így sütöd puhára sütőben – ha így szimpatikusabb. A finomra vágott vöröshagymát olívaolajon dinszteld üvegesre. Mikor kész, add hozzá a felaprított fokhagymát, burgonyát, sárgarépát, almát, sót, borsot, és fedő alatt dinszteld félpuhára. Ekkor add hozzá a meghámozott sült cékladarabokat, és öntsd fel zöldség alaplével. Sózd, borsozd ízlés szerint. Főzd a levest lefedve közepes lángon nagyjából 20 percig, míg az összes zöldség megpuhul benne. Botmixerrel turmixold simára a levest. Adj hozzá két marék mikrozöldet, a zabtejet és citromlevet ízlés szerint, és turmixold tovább. Kóstold meg, és sózd, borsozd, ha szükséges. Tálaláskor tegyél pár csepp olívaolajat a leves tetejére, és kevés mikrozöldet.

A céklakrémleves télen, melegen tálalva felmelegít, de nyáron lehűtve is nagyon finom és frissítő!

A cikk folytatásában megmutatjuk, hogyan készíts egészséges reggelit mikrozöldekből


 Hirdetés