A tavasz a megújulás időszaka, és ilyenkor bennünk is ellenállhatatlan vágy támad arra, hogy rendbe hozzuk a testünket kívül-belül. A bikiniszezonra már szeretnénk csúcsformában lenni, így a fogyókúrát sem halogathatjuk tovább. Eljött az ideje az egészséges étkezésnek, amihez az almaecet és a cékla egyaránt remek választás.

A cékla az egyik legegészségesebb zöldség, az almaecet pedig már jó ideje a fogyókúrázók kedvenc segítőtársa. Mi történik, ha párosítjuk a kettőt? Minimum egy remek saláta, ami nem csak finom, de ráadásként még a zsírégetést is elősegítheti.

Ám az almaecetes céklasaláta receptje előtt ismerkedjünk meg az alapanyagokkal.

 

Mit érdemes tudni a cékláról?

 

A cékla az egyik legkiválóbb növényi vasforrás. Sokszor halljuk, hogy a vas felszívódása növényi forrásból sokkal alacsonyabb mértékű, mint állati forrásból. Ám a céklában található vasat a testünk nagyon is jól tudja hasznosítani. A cékla kiváló vérképző és elősegíti a vörösvértestek regenerálódását. Értékes folsavforrás, ezért terhesség idején is érdemes fogyasztani. Értékes vitamin- és ásványi anyag – B, C, P-vitamin, kalcium, foszfor, kálium és magnézium – tartalma jótékonyan hat a szívre, vérnyomásra, a szellemi és fizikai teljesítményre. A színét adó betain pedig az egyik legerősebb antioxidáns, mely a növényvilágban megtalálható.

A cékla hasznos segítőtárs lehet a fogyókúrában, mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma, sok benne a víz és a rost, ezért fokozza a jóllakottságérzetet. Lehet fogyasztani levesként, köretként, de még jobb turmix vagy saláta formájában.

 

Hogyan segítheti az almaecet a fogyást?

 

Az almaecet azért olyan népszerű a fogyókúrázók körében, mert állítólag akkor is képes fogyasztani, ha semmit nem változtatunk a megszokott étrendünkön. Bár az almaecet hatását kutató szakemberek ezidáig nem találták fogyókúrás csodaszernek, az tény, hogy savassága révén segítheti a zsírégetést, gyorsítja az anyagcserét, és befolyásolhatja az éhséget szabályozó hormonok működését. Az almaecet-kúra egyébként roppant egyszerű: főétkezés előtt egy pohár vízben el kell keverni egy evőkanál almaecetet és felhörpinteni. Ezt naponta egyszer vagy maximum kétszer lehet megtenni, és így lehet diétázni napokig, hetekig, vagy akár több hónapon át, míg nem mutatkozik a kívánt súlycsökkenés.

 

Most pedig lássuk a tavaszi almaecetes céklasaláta receptjét!

 

Tavaszi zsírégető almaecetes céklasaláta

 

A két főszereplő mellett a salátát feldobjuk egy kis friss petrezselyemmel, mely természetes sejtmegújítóként és vízhajtóként segít megszabadulni a méreganyagoktól.

 

Hozzávalók (1 adaghoz):

3 darab közepes céklafej

egy evőkanál almaecet

egy teáskanál méz

egy teáskanál extra szűz olívaolaj

egy alma

2 evőkanál aprított petrezselyemzöld

ízlés szerint csipetnyi őrölt gyömbér

 

Elkészítése:

A céklát hámozd meg, az almát nem muszáj. Káposztareszelőn reszeld le a céklát és az almát is. Egy kis tálkában keverd össze az almaecetet, olívaolajat, mézet, és ha szereted az ízét, csipetnyi őrölt gyömbért is adhatsz hozzá. Salátástálban keverd össze a céklát, almát és a petrezselymet. Öntsd rá a dresszinget, alaposan keverd át, és már kész is. Ha nem szeretnéd, hogy a cékla ropogós legyen, akkor érdemes héjastul megfőzni, megsütni vagy megpárolni, ezután meghámozni, és lereszelni vagy kockára vágni.

Jó étvágyat!

Fogyni szeretnél? Akkor próbáld ki az almaecet diétát