A palacsintát mindenki szereti, de miért ne lehetne ez a finomság egészséges is egyben? Megmutatjuk, hogyan készíts cukor és tejmentes tönköly palacsintát. Az édesanyák és nagymamák által sütött palacsinta a legfinomabb. Lehet túrós, lekváros, kakaós, számtalan variációban el tudjuk fogyasztani.
Ha egészséges palacsintát szeretnél te is sütni gyermekeidnek, vagy épp unokáidnak, cseréld le a sima lisztet tönköly lisztre, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és hogy a rost se maradjon ki belőle, egy kis teljes kiőrlésű tönköly lisztet is keverünk a tésztába. A tönkölybúzának van egy jellegzetes illata, de ettől nem kell megijedni, ugyanolyan szuper jó palacsintákat lehet vele sütni, mint a sima liszttel, de ez sokkal egészségesebb.
Tönkölylisztes palacsinta recept
Bevásárló lista:
35 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
2 tojás
Csipet só
Csipet xilit
½ dl olaj
Ásványvíz
Elkészítés:
A tojásokat a sóval és az édesítőszerrel keverd ki egy habverővel egy tálban. Majd add hozzá a liszt felét, az étolajjal, és keverd ki szénsavas ásványvízzel. Ezután add hozzá a liszt másik felét, majd ismét jöhet annyi ásványvíz, hogy palacsinta tésztát kapjál. A tésztát habverővel, vagy robotgéppel érdemes csomómentesre kikeverni.
Mivel a tésztában van már olaj, így a sütéshez nem lesz szükséged a serpenyő olajozására, legfeljebb az első palacsinta sütésénél érdemes egy pici olajat tenni a serpenyőbe. A sütés megkezdése előtt hagyd a tésztát pihenni, hogy a liszt jól megduzzadjon, és csak utána kezd el kisütni a palacsintákat.
Az elkészült palacsintákat ízlés szerint töltsd meg, és melegen tálald.
A folytatásban mutatunk neked : 3 vegán amerikai palacsinta receptet