Lehet élni édes íz nélkül? Nem! De cukor nélkül igen! Megosztjuk veled a legegyszerűbb trükköket, hogy végleg kiiktathasd az egészségtelen, hozzáadott cukrot az életedből.

Cukormentes étkezés

 A bőséges cukorfogyasztás veszélyei

Tudtad, hogy naponta akár 20 teáskanál cukrot is megehetünk, ami a napi ajánlott cukorbevitel több mint háromszorosa? A sok cukorral nem csak az baj, hogy sok kalóriát tartalmaz, hanem, hogy hizlal, fokozza a cukorbetegség, az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

 

Milyen cukroktól kell megszabadulnod?

A finomított cukortól, a glükóz és fruktóz sziruptól, a méztől, a különféle növényi szirupoktól, mert bár utóbbiak nem finomított fehér cukrok, sajnos, a hatásuk ugyanolyan káros lehet a testre. Az élelmiszerekben természetes módon jelen lévő gyümölcscukor, illetve tejcukor miatt nem kell aggódnod, mert az élelmiszerekben található rostok és más tápanyagok enyhítik a káros hatásaikat. A mesterséges édesítőszerek, mint például az aszpartám vagy a szacharin nem jó választást jelentenek cukor helyett, mert fokozzák az éhségérzetet, és ezáltal az elhízás veszélyét.

Hogyan iktasd ki az étrendedből a hozzáadott cukrot?

Csak fokozatosan! Mivel a szervezeted hozzá van szokva, a cukor hirtelen elhagyása kellemetlen tüneteket okozhat: fejfájást, szorongást, hangulatingadozásokat.

1.tipp: hagyd el a cukrozott üdítőket

A szénsavas üdítők, sportitalok, jeges tea, szörpök, és minden más, hozzáadott cukrot tartalmazó üdítők a legjelentősebb cukorforrások. Olyanok, mintha csak folyékony cukrok lennének. Nem csökkentik az éhséget, mégis rengeteg extra kalóriát viszel be velük a testedbe. Válaszd ezek helyett a zéró kalóriás, cukormentes, Steviás üdítőket.

2.tipp: búcsú az édes tésztaféléktől és nyalánkságoktól

Édes péksütemények, sütik, muffinok, fánkok, palacsinták, croissant-ok, csokoládék, cukrozott lekvárok. Teli vannak cukorral, miközben értékes tápanyagtartalmuk csekély. Helyettük egyél teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket, melyek az emésztés során összetett szénhidrátokká bomlanak, lassan szívódnak fel, és állandó energiaszintet biztosítanak.

3.tipp: fő a fokozatosság

Ha reggelente cukrozott kávéval vagy teával indítottad a napod, akkor a szokásos 2-3 kanálnyi cukor helyett egy héten tegyél csak egy teáskanálnyit az italodba. A következő héten pedig már egyet se tegyél bele, helyette fogyaszd kevés tejjel, vagy természetesen édes kókusztejjel, esetleg egy csepp Steviával. Járj el ugyanígy minden élelmiszernél, melyet eddig extra cukorral fogyasztottál. Ha fokozatosan csökkented a cukormennyiségét, sokkal kevésbé fogod észrevenni a hiányát, és nem fogsz annyira vágyódni az édes íz után.

 

4.tipp: egyél egészséges zsírokat, és keresd a természetes édes ízeket

Cukor helyett fogyassz több egészséges zsírokban gazdag magvakat, olívaolajat, avokádót, és sovány fehérjét. Ezek mind segítenek, hogy jóllakottabbnak és energikusabbnak érezd magad, és nem okozzák a vércukorszint hirtelen emelkedését. A természetesen édes ízű fűszerek és növények – a fahéj, a vanília kivonat, a kardamom, a gyömbér, a cikória mind segítenek, hogy könnyebben ints búcsút a cukornak.

A cikk folytatása: Le a cukorral! Édesítés mesterfokon


 Hirdetés