Elkészítettünk neked egy glutén és tejmentes amerikai palacsintát, amely reggelire, vagy vacsorára is fogyasztható, de akár a paleo vagy a szénhidrát csökkentett diétába is beilleszthető.

A lisztérzékenység és a laktózérzékenység gyakran összefügg, ezért sok gluténérzékeny nem csak a gabonát, de a tejet is el kell, hogy hagyja az étrendjéből. De azért mert lisztérzékeny vagy még nem kell lemondani minden finomságról. Készítettünk neked egy finom és laktató amerikai palacsintát, amelyet akár előző este is el tudsz készíteni, így reggel csak beteszed egy uzsonnás dobozba és máris magaddal viheted a munkahelyre is.

A palacsintákra tehetsz mézet, juharszirupot, de ma már lehet kapni gluténmentes mogyorókrémet is, de egy finom bio szendvicskrémmel is el lehet készíteni. Ha cukor nélkül készíted, sós változatban, kenyér helyett is eheted.

A gluténmentes lisztkeveréket, amiből készítettünk már finom muffint, amelyet megtalálsz a biozoom oldalán.

Ez a finom gluténmentes palacsinta még kicsit diétásnak is nevezhető, hiszen található az összetevők között útifűmaghéj liszt, amelynek a szénhidrát tartalma 100%/5g, míg a rost tartalma 100g/92g. Így ettől a palacsintától sokáig nem leszel éhes, ha ezt eszed reggelire.

A kókuszliszt szénhidrát tartalma 100gr/ 21 g, a rost tartalma 35g.

Tehát ha a sima fehér liszthez mérjük a szénhidrát tartalmát ennek a palacsintának, akkor ez egy csökkentett szénhidrát tartalmú gluténmentes amerikai palacsinta. Persze ha fogyni is szeretnél, vagy nem szeretnél a gluténmentes étrendtől hízni, ebből sem kell 2-3 darabnál többet enned reggelire.

A palacsinta rost tartalmát még növelheted egy kevés almarost porral, vagy sima kókuszreszelékkel is, ízesítésre pedig gluténmentes csokoládét is tehetsz bele.

Nézzük a receptet:

Bevásárló lista:

20 dkg gluténmentes lisztkeverék

Csipet só

1 cs. sütőpor

10 g. Növényi margarin (ha nem vagy a tejre allergiás, akkor vajat is tehetsz bele)

4 tojás

3 dl növényi ital (szintén lehet tejjel is készíteni)

Az édesítésre használhatsz nádcukrot, vagy édesítőszert, nádcukorból kb. 2 evőkanál elég.

1 teáskanál vaníliaaroma

Elkészítés:

A lisztet keverd össze a sütőporral, a sóval, majd add hozzá tojásokat, az olvasztott margarint, és a növényi italt, valamint a vanília aromát. Ha van, időd a tojások sárgáját külön keverd el a tésztába, majd a fehérjét verd fel habbá és így keverd bele lazán a tésztába, így még finomabb lesz a palacsintád.

Amikor a tésztát kikeverted, egy serpenyőben melegíts fel egy nagyon kevés olajat, ez csak az első palacsintánál kell, utána már nem lesz rá szükség. Ha azt látod, hogy a tészta idővel besűrűsödött, egy nagyon kevés tejet még adhatsz hozzá, mivel a maglisztek elég sok folyadékot felvesznek.

Egy kisebb merőkanállal merjél egy adag tésztát a forró serpenyőbe, és közepes lángon két-két perc alatt süsd meg mindkét oldalát. Ne ijedj meg, ha a sütés után a tészta még kicsit puhának nézz ki, ahogy hűl a palacsinta, úgy fog a tészta is megfelelő állagú lenni.

Mutatunk még neked a folytatásban Gluténmentes palacsinta alap tésztát  +2 receptet hozzá